DAN PODUZETNIKA

Tedeschi: Stopostotni otpis dugova Agrokoru? Možemo to podnijeti!

31.05.2017 u 12:06

Bionic
Reading

Predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Gordana Deranja upozorila je na Danu poduzetnika, koji se održava danas u zagrebačkom Westinu, kako nam usprkos dobrim gospodarskim brojkama nužno treba stabilna Vlada

'Sve prognoze govore da ćemo u ovoj godini imati oko tri posto rasta i to unatoč novootvorenim krizama. Najveća korporativna kriza u hrvatskoj povijesti u Agrokoru dovela je do političke krize. Na dulji rok to nam ne može odgovarati. Ekonomski smo još slabi. Hrvatskoj treba stabilna Vlada koja će znati i htjeti rješavati nagomilane probleme', istaknula je Deranja prije obraćanja premijera Andreja Plenkovića.

Dok se naše vlade premišljaju i okolišaju oko reformi, druge zemlje, ustvrdila je predsjednica HUP-a, provode ih i napreduju.

  • +14
U hotel Westin održana je konferencija Dan poduzetnika - promjene na tržištu rada Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

'HUP skor o napretku u provedbi reformi za 2016. iznosi samo 33 boda od mogućih 100. U Bugarskoj je 50, Sloveniji 58, Estoniji 68. Naš sadašnji ekonomski rast nema čvrste temelje i ne možemo biti sigurni da je pred nama dugoročniji uzlet', rekla je Deranja.

Pozvala je političare, poslodavce i sindikate da se fokusiraju na bitno.

'Bez toga se ne može napraviti ništa. Bez fokusa i discipline bavit ćemo se nevažnim stvarima. Bit ćemo zauzeti i raditi puno, ali nećemo napraviti ništa bitno za našu zemlju i poduzetništvo', naglasila je Deranja.

Ovogodišnji Dan poduzetnika nosi naziv 'Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?'. Na skupu se okupilo oko tisuću poduzetnika i poslodavaca, predstavnika izvršne vlasti, sindikata, diplomatskog zbora te drugih visokih uzvanika iz gospodarstva i politike.

Predstavljajući rezultate HUP skora, Davor Majetić, generalni direktor HUP-a, istaknuo je kako Hrvatska vrlo sporo napreduje, a reforme se praktički ne odvijaju.

'Ovo su podaci za 2016., kad smo imali vladu Tihomira Oreškovića, za čijeg je mandata vladalo bezvlašće. Promijene su bile minimalne i skor je čak nešto manji nego 2015., kad je iznosio 34 boda. Ipak, za budućnost smo optimistični jer se može puno toga promijeniti i možemo dostići konkurentne zemlje', rekao je Majetić.

Kao tri najproblematičnija područja istaknuo je tržište rada, fiskalnu konsolidaciju i opterećenje gospodarstva. 'Od vlade Andreja Plenkovića poslodavci očekuju najveće promjene', naglasio je Majetić.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe, Emil Tedeschi komentirao je za medije situaciju u Agrokoru. 'Moramo biti strpljivi, iako znamo da će rješenje situacije oko Agrokora biti bolno. Otpisa mora biti', rekao je Tedeschi.

Objasnio je što pod tim misli. 'Ne zazivam otpis, ali vjerujte mi da Atlantic Grupa može podnijeti otpis potraživanja prema Agrokoru u iznosu od 100 posto', rekao je Tedeschi.