DAN PODUZETNIKA

Plenković: Rast BDP-a u Hrvatskoj je stabilan

31.05.2017 u 11:33

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je govor na manifestaciji Dan poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), koji ove godine nosi naziv 'Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?' te je kazao da ovaj već drugi događaj HUP-a na kojem sudjeluje u zadnjih pet dana pokazuje koliko je ovoj Vladi bitno gospodarstvo

Premijer je kazao da su naši temeljni ciljevi gospodarski rast, zaustavljanje iseljavanja, demografska obnova i politička stabilnost, za koju je kazao da će se pobrinuti za nju.

Pohvalio se rezultatima rada Vlade, istaknuvši da je rast BDP-a stabilan, što je potvrdio i posljednji izvještaj Državnog zavoda za statistiku. Poručio je da je Vladi cilj povećati proizvodnju. Također se pohvalio time da je nezaposlenost prvi put u dugo vremena pala na ispod 200 tisuća osoba.

'Dodatni vjetar u leđa dala nam je odluka Europske komisije da nas preporuči za izlazak iz procedure prekomjernog deficita', kazao je premijer. Također, kaže premijer, EK je podržao plan reformi njegove vlade.

Što se tiče tržišta rada, koje je tema skupa, kazao je da je upravo lex Agrokor spriječio lančane reakcije koje bi se osjetile u cijelom hrvatskom gospodarstvu i financijskom sustavu. Tim potezom su pokazali ozbiljnost prema gospodarstvu, smatra.

Premijer je ustvrdio da u pojedinim sektorima nedostaje radne snage. Mjerama dodatnog usavršavanja može se osigurati potrebna radna snaga, u čemu je važna uloga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, posebno u sektorima turizma, ugostiteljstva, građevinarstva i drugima.

Vlada također planira poduzeti mjere obeshrabrivanja ranijeg umirovljenja, ali i da, kad se jednom dođe u mirovinu, one budu primjerene te će se voditi borba protiv siromaštva.

  • +14
U hotel Westin održana je konferencija Dan poduzetnika - promjene na tržištu rada Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Za Hrvatsku je, kaže, važno da se nastavi s reformama državne uprave, pravosuđa, mirovinskog i zdravstvenog sustava. Uvjeren je da će rezultati u budućnosti biti još bolji nego što su u sadašnjem HUP Scoru, koji je potom predstavio direktor Davor Majetić.

Na skupu sudjeluje oko tisuću poduzetnika i poslodavaca, predstavnika izvršne vlasti, sindikata, diplomatskog zbora te drugih visokih uzvanika iz gospodarstva i politike. Na Danu poduzetnika, osim predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, sudjeluju potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić te ministar zdravstva Milan Kujundžić. Tradicionalno godišnje okupljanje poduzetnika i gospodarstvenika ove godine nosi naslov 'Promjene na tržištu rada: problem ili prilika?'.