ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX porastao i četvrti tjedan zaredom

Bionic
Reading

Trgovanje na hrvatskom tržištu kapitala u petak se odvijalo u vrlo usporenom ritmu i s blagim kretanjima dioničkih indeksa, ali nakon manjih oscilacija ipak s pozitivnim predznakom

Likvidnost tržišta u petak je dodatno oslabila, što je karakteristično za ljetnu sezonu. Ukupni dionički promet iznosio je svega 4,3 milijuna kuna, a drugi dan zaredom niti jedno pojedinačno izdanje nije zabilježilo milijunski promet. U takvim uvjetima nije došlo niti do značajnijih kretanja dioničkih indeksa, koji su bilježili tek manje pomake.

Indeks CROBEX kraj je dana dočekao na 1.749,83 bodova, što predstavlja dnevni rast od 0,21 posto. Indeks blue chip dionica CROBEX10 također je porastao, i to za 0,28 posto na 1.012,12 bodova, dok je indeks šireg tržišta CROBEXplus minusom od 0,25 posto na 1.002,70 bodova okončao osmodnevnu pozitivnu seriju.

Najveći promet u petak su uknjižile dionice Hrvatskog Telekoma, u iznosu od oko 670 tisuća kuna. Medjutim, cijena im se nije značajnije mijenjala te su zaključile na 143,08 kuna. Drugo najlikvidnije izdanje, s više od pola milijuna kuna prometa, bile su redovne dionice Adrisa, koje su se dobitkom od 4,17 posto na 550 kuna prometnule u jednog od najvećih dobitnika.

Dobar dan imale su i dionice Podravke, koje su porasle 3,50 posto na 340,00 kuna nakon što je koprivnička tvrtka objavila financijsko izvješće za prvo polugodište, a koje je otkrilo rast prihoda i dobiti, prvenstveno pod utjecajem učinaka konsolidacije prošlogodišnje akvizicije kompanije Žito.

Netom završeni tjedan bio je vrlo uspješan za hrvatsko tržište kapitala, budući da je na tjednoj razini indeks CROBEX porastao za 1,48 posto, što predstavlja njegov četvrti uzastopni pozitivni tjedan. Takodjer, zaključna vrijednost koju je dosegnuo u petak, najviša je još od kolovoza prošle godine.

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.

Dobitnik dana
Hoteli Haludovo +6,35%, 3,35
Gubitnik dana
Petrokemija -6,94%, 16,22
CROBEX
+0,21%
1.749,83