ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX pao četvrti dan zaredom, najveći gubitnici brodari

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Pandza/PIXSELL

Negativna kretanja na hrvatskom tržištu kapitala su se nastavila i u utorak, kada je većina dioničkih indeksa izgubila na vrijednosti, a promet oslabio.

Indeks CROBEX je upisao svoj četvrti uzastopni gubitak, kliznuvši za 0,21 posto na 1.998,75 bodova, dok je njegova uža inačica CROBEX10 ojačao za 0,19 posto. Najviše je izgubio indeks transportnog sektora, koji je potonuo za 2,75 posto pritisnut padom cijena brodarskih dionica, dok je najbolju izvedbu imao indeks dionica iz najviše kotacije CROBEXprime, koji je porastao za 0,56 posto.

Velike blok transakcije koje su podigle likvidnost dan ranije ovaj put su izostale, pa je ukupni dionički promet ostao na vrlo skromnih 4,6 milijuna kuna ostvarenih u redovnom trgovanju, pri čemu je samo jedno izdanje ostvarilo milijunski promet.

Daleko najlikvidnije izdanje su bile dionice Atlantske plovidbe s 1,6 milijuna kuna prometa, koje su bile i jedan od najvećih gubitnika, s obzirom da im je cijena potonula 4,69 posto na 427,00 kuna, najnižu razinu u gotovo četiri mjeseca.

Značajne gubitke su pretrpjele i druge brodarske dionice, poput Jadroplova (-6,67 posto) i Tankerske Next Generation (-3,70 posto), iako na manjem prometu. Loš dan među aktivnijim izdanima još su imali i Turisthotel (-5,02), Span (-2,81 posto) te Zagrebačka banka (-2,69 posto).

S druge strane, dionice Hrvatske poštanske banke su porasle gotovo tri posto, dok je Plava laguna uknjižila dobitak od 2,34 posto nakon objave prijedloga dividende. Podršku indeksima su dali i dobici blue chipova poput HT-a i Adrisa, koji su porasli nešto više od jedan posto.

Dobitnik dana: Hrvatska poštanska banka +2,94% 875,00

Gubitnik dana: Jadroplov -6,67% 56,00

CROBEX: -0,21% 1.998,75

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!