tportalova anketa

Croatia Airlines tužbom želi spriječiti štrajk pilota i stjuardesa. Zašto se oni uopće bune, i podržavate li ih?

07.08.2018 u 11:47

Bionic
Reading

Pokušaj mirenja uprave i radnika Croatia Airlinesa (CA) jučer je neslavno propao pa je gotovo sigurno da će radnici najveće domaće aviokompanije od sutra u štrajk. Prema izvorima tportala danas više neće biti novih sastanaka uprave i radnika, a sindikati su čvrsto naumili da se štrajk u špici turističke sezone i održi jer smatraju da su ih premijer Andrej Plenković i privremena uprava opet izigrali

'Uprava nije odstupila od svojih stavova. To znači da u srijedu u 6 ujutro počinje štrajk', kazao je u izjavi za medije Marko Božičević iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota nakon pregovora s Upravom Croatia Airlinesa. S obzirom na to da će doći do problema jer će određeni broj letova biti otkazan, ispričao se svim putnicima te zamolio za razumijevanje.

I iz Uprave Croatia Airlinesa, koju vodi Jasmin Bajić potvrdili su da na sastanku nije postignut dogovor oko otkazivanja štrajka, ponavljajući da sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa) ustraje u svojim zahtjevima iz travnja 2017. koji predstavljaju dodatni trošak kompaniji od oko 53 milijuna kuna, što je za kompaniju 'u ovome trenutku neprihvatljivo'.

'Štrajk je nažalost i nadalje otvorena opcija, ali Uprava tvrtke i dalje izražava spremnost na dijalog i poziva sindikat ORCA da svoje zahtjeve svede u okvire koje kompanija može dugoročno podnijeti.

Croatia Airlines podnio je tužbu na Županijskom sudu u Zagrebu u kojoj je osporio zakonitost najavljenog štrajka, a ročište je najavljeno za danas za 12 sati, a cilj je Croatia Airlinesa i na ovaj način zaštititi interese kompanije te pokušati spriječiti štetu koja će, nastupi li štrajk nastati kako za putnike, tako i za zaposlene, kompaniju, ali u hrvatsko gospodarstvo i društvo u cjelini', otkrivaju u CA za tportal.

Podsjetimo, kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci, a sindikati i uprava nisu uspjeli postići dogovor o novome kolektivnom ugovoru. Kompanija u srcu turističke sezone ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu i do 10.000 putnika.

Na sastanku početkom srpnja, kako su tad priopćili iz ORCA-e, njihovi predstavnici premijeru Andreju Plenkoviću iznijeli su svoje probleme te viđenje situacije u kompaniji. Plenković je, naveli su tada, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora.

Sada u sindikatu poručuju da ih je Plenković izigrao jer je otišao na godišnji odmor, a od problema se nije riješilo ništa.

Kontaktirali smo predstavnike sindikata CA kako bi nam komentirali cijelu situaciju, no do zaključenja teksta nismo primili odgovor.

Iz Croatia Airlinesa podsjećaju da je sindikat ORCA u dva navrata odbio ponude povećanja plaća za 2,5 posto, uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovicom 2018. godine.

'Tim odbijanjem, nažalost, na financijskom su gubitku bili svi radnici Croatia Airlinesa, kao što će, na još većem gubitku biti i sada', tvrde iz Uprave kompanije.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL