u srcu sezone

Piloti i stjuardese Croatia Airlinesa: Plenković nas je izigrao, idemo u štrajk!

02.08.2018 u 18:01

Bionic
Reading

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa kreću u štrajk sljedeći tjedan, doznaje Večernji list u Hrvatskom sindikatu prometnih pilota (HSPP)

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) sutra bi upravi hrvatske nacionalne aviokompanije trebala poslati službenu najavu štrajka, koji je već bio najavljen za 9. srpnja, no odgođen je nakon sastanka predstavnika sindikata CA s premijerom Andrejem Plenkovićem samo dva dana prije početka štrajka koji je mogao izazvati pravi kaos u zračnom prometu na početku turističke sezone. No sad bi se taj kaos mogao dogoditi u srcu turističke sezone.

U ORCA-i, naime, smatraju da je Plenković izigrao dogovor s njima i da je otišao na godišnji odmor, a da nije učinio ništa oko Croatia Airlinesa, javlja Večernji list.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Naime, na sastanku početkom srpnja, kako su tad priopćili iz ORCA-e, njihovi predstavnici premijeru su iznijeli probleme Croatia Airlinesa te svoje viđenje situacije u kompaniji. Plenković je, naveli su tada, iskazao spremnost da osigura sve potrebne preduvjete za zaključivanje kolektivnog ugovora.

S obzirom na dobivena jamstva na sastanku, ORCA je odgodila početak najavljenog štrajka kako bi se ti preduvjeti mogli ostvariti u razumnom roku, naveli su 6. srpnja sindikalisti. No u međuvremenu se, kažu u HSPP-u, ništa nije dogodilo.

Kolektivni ugovor u CA istekao je prije više od 20 mjeseci, a sindikati i uprava nisu uspjeli postići dogovor o novome kolektivnom ugovoru. U upravi tvrde da bi prihvaćanje sindikalnih zahtjeva značilo za tvrtku dodatni trošak od 32 milijuna kuna godišnje. CA u srcu turističke sezone ima i do 100 letova dnevno i preveze u jednom danu i do 10.000 putnika.