SINDIKAT NE POPUŠTA

Uprava CA upozorava: Štrajk će uzrokovati gubitke do 800 tisuća eura dnevno

03.08.2018 u 14:01

Bionic
Reading

Na najavu štrajka u Croatia Airlinesu, koji bi trebao početi u srijedu 8. kolovoza, reagirali su iz uprave kompanije poručujući da će obustava rada utjecati na gotovo 7000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka te uzrokovati gubitke od 800 tisuća eura po svakom danu

Uprava Croatia Airlinesa upozorava da postoji preko 150 traženih zahtjeva sindikata, što bi predstavljalo povećanje troškova plaća i davanja za više od 30 posto ili oko 53 milijuna kuna na godišnjoj razini, odnosno ekvivalent isplate dodatne dvije i pol mjesečne plaće godišnje.

'Ukupna prosječna neto primanja (plaća i dnevnice), primjerice u svibnju, isplaćena kapetanima Croatia Airlinesa iznosila su 40.157 kuna, dok su najveća u ovoj kategoriji iznosila 58.717 kuna. Kopilotima je prosječno isplaćeno 22.479 kuna, a najviše 36.872 kuna, te kabinskom osoblju (stjuardesama i stjuardima) 11.522 kuna, a najviše 19.1570 kuna. Mehaničarima je istovremeno isplaćeno prosječno 9368 kuna, a najviše 17.476 kuna', ističe se u priopćenju.

Dodaje se da izjave o tome da plaće nisu rasle nisu utemeljene jer se primjenom starog kolektivnog ugovora zbog ugrađenih elemenata rasta plaća po stažu, primjerice samo stjuardesama, već četiri puta povećavala plaća, a posljednji put 1. srpnja.

Naglašava se i da piloti već imaju beneficirani radni staž, a ista je povlastica trenutno na razmatranju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i za kabinsko osoblje.

  • +6
Croatia Airlines Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Uprava Croatia Airlinesa ponovo je pozvala sindikate i sve zaposlene na duboko promišljanje o značenju i posljedicama štrajka u ovom trenutku.

'Financijske mogućnosti kompanije da izdvoji gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje, a koliko iznose sindikalni zahtjevi - nema. Sindikat ORCA u dva je navrata naime odbio ponude povećanja plaća za 2,5 posto uz davanje ostalih pogodnosti (božićnica, regres… ) i to krajem 2017. i polovinom 2018. godine, a tim odbijanjem, nažalost, na financijskom gubitku bili su svi radnici Croatia Airlinesa', zaključuje se u priopćenju.