unicredit, RBI, Erste...

Credit Suisse u novim problemima: Arapski suvlasnici neće ga financirati, ozbiljno pale dionice svih većih europskih banaka

15.03.2023 u 13:22

Bionic
Reading

Kao što smo pisali u utorak, nakon bankrota američke banke Silicon Valley sve je više očiju uprto u Credit Suisse (CS), golemu švicarsku banku koja već dvije godine bilježi gubitke u milijardama franaka i dolara. Pitanje svih pitanja je hoće li izbjeći kolaps i bi li njezin eventualni bankrot pokrenuo globalnu financijsku krizu kakva je počela 2008. godine

Credit Suisseova 'litanija gubitaka' dobila je novo poglavlje u srijedu, kada su njezini desetpostotni suvlasnici, također bankari iz Saudi National Banka, najvećeg saudijskog kreditora, objavili da više neće financijski pomagati Švicarcima, tj. neće sudjelovati u dokapitalizaciji.

Iako je u zadnjih godinu i pol dionica Credit Suissea pala više od osamdeset posto, samo nakon vijesti da su Arapi zavrnuli pipu pala je dodatnih 24 posto te se sad može kupiti za 1,7 franaka. Prije dvije godine vrijedila je više od 12 franaka.

Naravno, dionice ostalih europskih banaka našle su se pod pritiskom. Dionice vlasnika Zagrebačke banke, UniCredita, u trenucima pisanja teksta bile su u minusu gotovo devet posto, Raiffeisen Bank International bio je u minusu sedam, a Erste šest i pol posto.

Dionice Societe Generalea pale su 11 posto, a njemačkih Commerzbanka i Deutsche Banka više od devet posto.

Saudi National Bank drži 9,9 posto udjela u Credit Suisseu i prema švicarskim zakonima ne može imati više od deset posto vlasništva pa automatski otpada kao kandidat koji bi kroz novo izdanje dionica upumpao kapital u banku. Zanimljivo, jedan od direktora CS-a, Axel Lehmann, za CNBC je odbio izravno odgovoriti na pitanje hoće li banka trebati pomoć države u budućnosti.

'Regulirani smo, imamo jake kapitalne pokazatelje i jaku bilancu', komentirao je Lehmann.

Kao što smo ranije pisali, američki analitičari uspoređuju stanje u Credit Suisseu s krizom povjerenja u njemački Deutsche Bank (DB) prije šest godina. Tada je u pitanje dovedena strategija najveće njemačke investicijske banke, među ostalim, zbog skandala s vrijednosnim papirima na američkom hipotekarnom tržištu.