credit suisse

Ako je bankrot Silicon Valley Banka bio šok, propast ove goleme švicarske banke mogao bi biti uvod u financijski armagedon

14.03.2023 u 19:54

Bionic
Reading

Litanija gubitaka. Tako su američki novinari ujesen prošle godine počeli opisivati događaje unutar Credit Suissea, goleme švicarske banke koja ovih dana opet hoda po žici. Propast tog diva, koji je smatran investicijskom bankom prvog reda, dodatno bi potresao svijet financija nakon munjevitog kolapsa američke banke Silicon Valley, a koja je krahirala u samo 48 sati

Silicon Valley Bank (SVB) i Credit Suisse (CS) nisu baš usporedivi. Švicarska banka je, prema prošlogodišnjim podacima, barem dva i pol puta veća od SVB-a, koji je imao oko 160 milijardi američkih dolara imovine te oko 8000 zaposlenih. CS zapošljava više od 50.000 ljudi diljem svijeta.

CS je isto tako daleko više involviran u kreditiranje i upravljanje imovinom diljem svijeta, posebice u Europi, dok je SVB većinu novca plasirao na američko tržište i u tehnološki sektor. Dok se bankrot SVB-a odigrao preko noći i posljedica je podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u te pogrešnih ulaganja u obveznice, u CS-u se 'kuha' od sredine 2021., kad ga je potreslo nekoliko skandala.

Prvo se otkrilo da su uložili čak 10 milijardi dolara u vrijednosne papire Greensill Capitala, koji je bankrotirao, zbog čega su klijenti CS-a izgubili tri milijarde dolara. Samo mjesec kasnije otkrilo se da je banka uložila i u također posrnuli Archegos Capital, zbog čega su izgubili još 4,7 milijardi dolara.

Početkom veljače 2022. CS je osuđen u Švicarskoj zbog povezanosti s bugarskim narkokartelom, za koji su prali novac. Kazna je bila blaga - uplata 15 milijuna franaka u švicarski državni proračun.

Istog mjeseca u javnost cure podaci o 30.000 klijenata banke koji su na računima imali više od sto milijardi franaka. U šarolikom društvu bilo je trgovaca ljudima i drogom.

Krajem veljače počinje rat u Ukrajini, Švicarska uvodi sankcije Rusiji, a bankari CS-a navodno uništavaju dokumente koji dokazuju kreditiranje i povezanost s ruskim oligarsima. Sve to rezultira još jednom istragom. U spomenutom periodu, zbog svih skandala i velike reputacijske štete, dionica banke pada s 13 na današnjih jedva dva franka ili 83 posto!

Credit Suisse Izvor: Profimedia / Autor: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Ali tu problemima nije kraj. Nakon što su klijenti na prijelazu godine povukli stotinjak milijardi dolara vrijedne depozite banka je objavila da kreće u restrukturiranje, prodaju imovine i privlačenje svježeg kapitala da bi opet stala na noge. Novi šok dogodio se danas, kada su objavili da su u financijskim izvještajima (koje su u SAD-u zakasnili predati) pronašli velike 'materijalne nedostatke' u 2021. i 2022. godini.

Ti 'materijalni nedostaci' vjerojatno su prikriveni gubici, precijenjena imovina ili tko zna kakva računovodstvena zavrzlama koja krije nove 'kosture u ormaru'. Službeno se ne zna o čemu se radi, ali priznanje same banke da su 'pronašli interne slabosti u kontroli izvještavanja' ne zvuči dobro.

Unatoč tome, bankari tvrde da objavljeni rezultati dobro ocrtavaju financijsko stanje banke iz koje depoziti i dalje cure, 'ali sporije'. Gubitak za 2022. iznosio je nemalih 7,3 milijarde franaka.

Golemi odljevi depozita mogu gurnuti Credit Suisse u bankrot, no kako tvrdi uprava, o tome sada nema govora jer gotovine za isplate ima. Priznaju samo da su pokrenuli veliki program restrukturiranja koji će kao rezultat imati i 'značajan' gubitak u ovoj godini.

Silicon Valley Bank Izvor: Profimedia / Autor: NOAH BERGER / AFP / Profimedia

Sve će se to provesti pod palicom novog šefa Ulricha Körnera, koji je sebi i članovima uprave, unatoč poražavajućim rezultatima, pustio avans bonusa u iznosu od 32,2 milijuna franaka.

Kao što smo ranije pisali, analitičari američke banke KBW uspoređuju stanje u Credit Suisseu s krizom povjerenja u njemački Deutsche Bank (DB) prije šest godina. Tada je u pitanje dovedena strategija najveće njemačke investicijske banke, među ostalim, zbog skandala s vrijednosnim papirima na američkom hipotekarnom tržištu.

Stres oko DB-a, međutim, brzo je stao kad se banka nagodila s američkim pravosuđem i prikupila oko osam milijardi eura kapitala te predstavila novu ulagačku strategiju. Ipak, trebale su im godine da se izvuku iz začaranog kruga padajućih prihoda i rastućih cijena zaduživanja.

Pozitivno je za Credit Suisse to da im (valjda) ne prijeti nikakav izvanredni trošak koji se mjeri u desecima milijardi dolara. Švicarci su već objavili da će prodati dio poslovanja u Južnoj Americi te će ponovno oživjeti brend First Boston, a koji je bio aktivan do 2006. godine.