PROBLEMI U ŠKVERU

Ćorić: U tijeku razgovori Brodosplita i HBOR-a o financiranju proizvodnje

14.04.2022 u 12:29

Bionic
Reading

Budućnost hrvatskih brodogradilišta je u dohodovnim nišama što traži pojačan angažman njihovih poslovodstava u punjenju knjiga narudžbi, posebno u sadašnjim međunarodnim poslovnim i financijskim okolnostima, rekao je u četvrtak ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Upitan je li država i dalje spremna financijski pomagati Brodosplitu koji je u problemima zbog poteškoća u financiranju proizvodnje, podsjetio je na poznati podatak da je država u restrukturiranje toga škvera uložila milijardu i pol kuna te izvijestio da su u tijeku razgovori Brodosplita i HBOR-a o financiranju proizvodnje.

Na pitanje što očekuje od Brodosplita s obzirom na uložen javni novac, odgovorio je da ne može komentirati konkretnu situaciju, ali da načelno hrvatska brodogradnja "itekako ima budućnost u nišama s višom dodanom vrijednošću", što pokazuju njihove knjige narudžbi.

S druge strane, dodao je, nije moguće financirati razvoj hrvatske brodogradnje ako knjige narudžbi nisu popunjene zbog konkurencije s Istoka, prije svega iz Kine.

"Menadžmenti kompanija morat će stoga pronaći drukčije poslove", rekao je Ćorić.

"Oni koji su pronašli niše funkcioniraju bez problema, specijalizacija u dohodovnim nišama je budućnost", dodao je i istaknuo da takva orijentacija traži "proaktivni menadžment".

Komentirajući prodaju Sberbankova udjela u Fortenovi, rekao je da će to kompaniji donijeti stabilnost, itekako poželjnu u trenutnim uvjetima, jer ne treba više brinuti o sankcijskom režimu, a očekuje ju i refinanciranje obveza. S obzirom na rezultate, to bi trebalo proći po povoljnijim uvjetima, smatra ministar financija.

Što se tiče najava o rekonstrukciji Vlade, rekao je uz ostalo da je sadašnja vladina postava odredila sjajan posao zadnjih pet i pol godina te kako je uvjeren da će premijer Plenković "nastaviti s najboljom mogućom ekipom", a sličan načelan odgovor dala je i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ćorić i Vučković izjave su dali nakon predstavljanja natječaja iz svojih resora financiranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.