oglasio se i aztn

Coca-Cola odlučila sama izmijeniti nepoštene ugovore o poslovnoj suradnji

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 09.12.2019 18:03
  • Objavljeno 09.12.2019 u 18:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u ponedjeljak je objavila da je okončala postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja protiv Coca-Cole HBC Hrvatska, koja je sama predložila poduzimanje mjera i uvjeta te primjeren rok u kojem će izmijeniti ugovore o poslovnoj suradnji sa svojim kupcima u HoReCa kanalu.

AZTN je "prihvaćanjem preuzimanja obveza predloženih od Coca-Cole HBC Hrvatska, u obliku izvršenja mjera i uvjeta u za to primjerenim rokovima, okončala postupak utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja, koji je pokrenula protiv Coca-Cole u smislu odredaba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja", objavila je Agencija na svojim internet stranicama.

Agencija je postupak protiv Coca-Cole pokrenula početkom travnja, a povod su bili ugovori koje je ta tvrtka sklapala s kupcima u HoReCa kanalu (hoteli/restorani/kafići), a koji su sadržavali odredbe koje su za cilj ili posljedicu imale isključivu kupnju Coca-Colinih proizvoda.

Riječ je o odredbama kojima se kupac obvezuje da će sve svoje potrebe za voćnim sokovima, ledenim čajevima, energetskim pićima i mineralnim vodama zadovoljavati isključivo narudžbom robnih marki iz Coca-Colinog asortimana te da će u stalnoj ponudi imati cjelokupan asortiman njenih gaziranih pića, ali i svih njenih novih proizvoda u toj kategoriji. Za to je kupac primao ugovorenu novčanu naknadu.

U istom je postupku AZTN utvrdio da je Coca-Cola sklapala i druge ugovore s ugostiteljskim objektima, kojima se kupac obvezuje da će u ugovorenom razdoblju u stalnoj ponudi voćnih sokova, ledenih čajeva, energetskih pića i mineralnih voda imati isključivo Coca-Coline proizvode.

"Coca-Cola je u ranoj fazi postupka samoinicijativno predložila preuzimanje mjera i uvjeta, na način da će u roku od četiri mjeseca izmijeniti sve ugovore o poslovnoj suradnji koje ima sklopljene sa svojim kupcima u HoReCa kanalu", ističe Agencija u današnjem priopćenju.

To znači da će, budući da u segmentu cola pića ima vladajući položaj na tržištu, Coca-Cola razdvojiti prodaju programa gaziranih bezalkoholnih pića od programa negaziranih bezalkoholnih pića (voćni sokovi, energetski napitci, ledeni čaj, mineralna voda, biljni napitci) i alkoholnih pića na kojima nema vladajući položaj, tako što će sklopiti posebne ugovore o poslovnoj suradnji za program gaziranih bezalkoholnih pića, a posebne za negazirana bezalkoholna i alkoholna pića.

Pritom ugovori o poslovnoj suradnji za prodaju negaziranih bezalkoholnih i alkoholnih pića mogu sadržavati odredbe o isključivoj kupnji, ali na način da se kupcu daje izbor hoće li u ponudi imati isključivo odabrane proizvode Coca-Cole, što isključuje istovrsne proizvode drugih proizvođača, ili će u svojoj ponudi određene vrste proizvoda imati dostupnu tu vrstu proizvoda Coca-Cole, u kojem slučaju ne postoji ograničenje da u svojoj ponudi ima iste proizvode Coca-Colinih konkurenata, objašnjavaju iz AZTN-a.

Ukupno trajanje ugovora o poslovnoj suradnji koji sadrže odredbe o isključivoj kupnji može trajati najviše pet godina, a u to razdoblje se mora uračunati trajanje prethodno sklopljenih ugovora, koji su sadržavali odredbe o isključivoj kupnji. 

Marketinška će ulaganja u svim ugovorima o poslovnoj suradnji biti obračunavana odvojeno za svaku kategoriju proizvoda, a ugovori više neće sadržavati odredbe o njihovoj primjeni na nove, buduće proizvode, navode iz Agencije.

Coca-Cola se također obvezala uvesti posebni program usklađenosti svog poslovanja s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, kao i posebni program izobrazbe svojih zaposlenika u području propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

Iz Agencije podsjećaju da su predložene mjere, uvjete i rokove objavili na svojim mrežnim stranicama te pozvali sve zainteresirane subjekte da na njih daju svoje primjedbe i mišljenja. Na taj javni poziv, kako navode, nije zaprimljeno niti jedno očitovanje.

"AZTN je prihvatio mjere, uvjete i rokove koje je predložila Coca-Cola, budući da ih je ocijenio dostatnima za potpuno otklanjanje mogućih negativnih učinaka i ponovnu uspostavu tržišnog natjecanja", zaključuje se u objavi Agencije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!