BROJNE ZDRAVSTVENE TEGOBE

Ljetno računanje vremena: Znate li kako sat manje sna utječe na vaše zdravlje

25.03.2018 u 08:07

Bionic
Reading

Prelazak na ljetno računanje vremena kad se zbog pomijeranja kazaljke naprijed gubi jedan sat, već je dulje vrijeme predmetom mnogih analiza. Znanstvenici smatraju kako pomicanje sata može imati ozbiljne posljedice po zdravlje

Mnoge su analize pokazale kako su promjene uzrokovanje pomicanjem sata radi prelaska na ljetno i zimsko računanje vremena povezani s brojnim tjelesnim i psihičkim tegobama. Zbog jednog 'ukradenog' sata koji nepovoljno djeluje na naš unutarnji sat, povećava se rizik od različitih stanja i bolesti.

Stručnjaci kažu kako tijekom noći naše tijelo luči važan hormon melatonin, a kad se on poremeti, poremeti se i zdravlje, najčešće kardiovaskularno zdravlje. Ipak s pomicanjem kazaljki naprijed dobivamo više sati svjetla pa se odmah osjećamo bolje, a i fizički smo aktivniji.

  • +2
Spavaće sobe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Evo na koje sve načine utječe promjena računanja vremena:

Pojačan rizik od srčanog i moždanog udara

Istraživanja su pokazala kako iznenadna promjena vremena može izazvati probleme s vašim 'unutarnjim satom' koji kontrolira ritam spavanja i utječe na energiju. Analize su pokazale kako se rizik od srčanog i moždanog udara pojačava dan nakon pomicanja vremena. Starije osobe te osobe koje boluju od karcinoma imaju najveći rizik od kardiovaskularnih oboljenja tijekom tog ranjivog razdoblja. Poremećen san može doprinijeti povišenom krvnom pritisku i lošem mentalnom zdravlju, a oba simptoma predstavljaju glavne uzročnike srčanog i moždanog udara. Postoje neka istraživanja koja pokazuju da se prvi ponedjeljak nakon pomicanja sata povećavaju šanse od srčanog udara za 25 posto. To se događa zbog stresa, poremećaja bioritma i melatonina.

Smanjuje se mogućnost začeća kod IVF postupaka

Istraživanje koje je Sveučilišni medicinski centar u Bostonu prošle godine je povezalo promjenu računanja sata s rizikom pobačaja kod pacijentica koje su bile podvrgnute IVF postupcima, odnosno oplodnji in vitro, a koje su već ranije pobacile. Znanstvenici kažu kako je potrebno provesti još istraživanja te nije jasno može li promjena utjecati na žene koje pokušavaju začeti prirodnim putem.

Nesanica i glavobolja

Razdoblje nakon promjene sata na ljetno računanje je mnogim ljudima vrlo stresno i teško se prilagođavaju. Često imaju problema s nesanicom i glavoboljom koja traje nekoliko dana pa čak i tjedana nakon samog pomicanja. Nedostatak sna može smanjiti koncentraciju čime se smanjuje i produktivnost na poslu. Pomicanje sata je veliki psihofizički stres za cijeli organizam, no sve ove promjene teže podnose kronični bolesnici.

  • +8
Spavaće sobe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Umor i nedostatak koncentracije

Manjak sna najčešće dovodi do jasnih znakova poput kroničnog umora i smanjene produktivnosti na poslu. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Applied Psychology 2012., prvoga radnog dana nakon pomicanja sata, Google je zabilježio znatno više pretraga sadržaja zabavnog karaktera poput videa na Youtubeu, što upućuje na manjak koncentracije kod osoba koji su toga dana bile na svom radnom mjestu. Umjesto da su obavljali svoje poslovne dužnosti toga dana, mnogi su zbog manjka sna i umora surfali internetom.

Raste broj prometnih nesreća

Samo jedan sat manje sna, povećava rizik od prometnih nesreća. Istraživanja provedena u SAD-u pokazala su kako je rizik od prometnih nesreća porastao s 5.4. na 7.5 posto samo šest dana nakon pomicanja kazaljki. Dugoročno, prema jednoj kalkulaciji to znači 302 više smrtno stradalih u razdoblju u 10 godina. Neke su studije pokazale i kako raste broj ozljeda na poslu nakon pomicanja sata na ljetno računanje vremena.

Kako može smanjiti negativne posljedice?

U dane nakon pomicanja sata, potrebno je izbjegavati stvari koje vam stvaraju nelagodu i nervozu. Polagani tempo će uvelike pomoći u prilagođavanju. Najbolje je smanjiti količinu kave i cigareta, te obogatiti jelovnik svježim voćem i povrćem. Lagana hrana bogata vitaminima i mineralima će probuditi organizam i vratiti mu energiju i prirodnu ravnotežu.