nema ponude

Cijene nekretnina u idućih deset godina će snažno rasti i za to postoji jako dobar razlog

06.08.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Očekuje se da će cijene nekretnina tijekom idućeg desetljeća rasti u prosjeku za devet posto godišnje, prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija objavljenoj ovog tjedna

"Povećanje cijena nekretnina je više potaknuto čimbenicima potražnje nego ponude", rekao je istraživač Timo Wochner s njemačkog instituta ifo, koji je proveo istraživanje sa švicarskim institutom za gospodarsku politiku. Prognozirana povećanja cijena nekretnina u svijetu se razlikuju.

Očekivane stope rasta u Zapadnoj Europi (6,4 posto) i u Sjevernoj Americi (7,7 posto) su ispod svjetskog prosjeka. Značajno su više u Južnoj i Istočnoj Europi, gdje iznose 18,4, odnosno 14,9 posto.

Očekuje se da će cijene u Južnoj Aziji narasti za 25,1 posto, u Zapadnoj Aziji za 22,4 posto i u Srednjoj Americi za 24,4 posto.

Stručnjaci predviđaju porast od 8,4 posto u Velikoj Britaniji, 7,2 posto u Njemačkoj, šest posto u Sjedinjenim Američkim Državama i 5,5 posto u Francuskoj.

Razlozi za uzlazni trend uključuju viši životni standard i veća primanja, no i želju za većim životnom prostorom te porast broja stanovnika. Sve veća popularnost rada od kuće također doprinosi rastu cijena, stoji u istraživanju.

  • +7
Rijeka: Primopredaja 90 POS-ovih stanova na Martinkovcu Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Međutim, Wochner kaže da "čimbenici ponude poput ograničenih proizvodnih kapaciteta, viših cijena za građevinski materijal i nedostatak građevinskog zemljišta" također igraju ulogu.

Ukupno 1405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemalja je sudjelovalo u istraživanju, koje je trajalo od 14. lipnja do 2. srpnja.

Brojke nisu usklađene s inflacijom te će realna povećanja cijena vjerojatno biti manja, prema ifo-u.