velike oscilacije

Cijena Orbanovog suverenizma: Forinta strmoglavo pada, sve više Mađara okreće se - euru

01.08.2022 u 21:35

Bionic
Reading

Zbog pada vrijednosti mađarske forinte nakon ruske invazije na Ukrajinu sve više Mađara želi odbaciti nacionalnu valutu i prihvatiti euro. Naime, otkako je Viktor Orban preuzeo vlast u toj zemlji 2010. godine, vrijednost mađarske valute pala je za 50 posto u odnosu na euro

Mađarska je, poput Poljske, Rumunjske i Češke, daleko od prihvaćanja eura kao jedinstvene valute, ponajviše zbog straha tamošnjih vlasti od, kako oni to nazivaju, gubitka suvereniteta ekonomske politike. S druge je strane forinta u posljednje vrijeme bila pod velikim pritiskom zbog deficita proračuna i robne razmjene u Mađarskoj te sukoba vrha države s Bruxellesom zbog vladavine prava, piše Reuters.

Istraživanje Eurobarometra u travnju, koje je obuhvatilo zemlje bez jedinstvene valute, pokazalo je da je potpora za njezinim prihvaćanjem najveća u Mađarskoj i Rumunjskoj. U tim zemljama već se duže vrijeme plaća u eurima prilikom kupovine rabljenih automobila, ali i najma stanova.

Ove godine forinta je u odnosu na euro pala za još osam posto, što je povećalo njegovu privlačnost. I druge europske zemlje suočavale su se sa sličnim pritiscima zbog velikog rasta cijena energenata i hrane, ali slabljenje forinte donosi dodatne izazove.

S obzirom na to da je isplata plaća u eurima, uz nekoliko iznimaka, protivna mađarskom zakonu, većina tvrtki odlučila se na izvanredna povećanja plaća od pet do deset posto dok su neke ponudile dodatne isplate na kraju svakog tromjesečja, ovisne o kretanju forinte.

IT sektor, u kojem su se mnogi računi i dosad naplaćivali u eurima, u posljednjih nekoliko mjeseci gotovo se potpuno prebacio na ugovore u toj valuti. Iz Nacionalne banke Mađarske, koja je podigla kamatne stope kako bi suzbila inflaciju, nisu htjeli komentirati sve vidljivije okretanje euru.

  • +12
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Tamošnje vlasti tvrde da nipošto nije riječ o eurizaciji jer euro čini 35,1 posto depozita svih tvrtki koje nisu u financijskom sektoru, a u siječnju ove godine činio je 34,7 posto njih, što je neznatno povećanje. Ipak, u subotu je Orbanov kabinet neočekivano objavio da će dopustiti tvrtkama plaćanje poreza i u eurima ili dolarima, za što neki analitičari smatraju da bi moglo smanjiti značenje nacionalne valute.

Agoston Deim, suvlasnik male IT tvrtke, rekao je da je prešao na cijene u eurima u ožujku, kada je pad vrijednosti forinte probio psihološku granicu od 400 forinti za euro. Prema njegovim riječima, tvrtka je do prije godinu dana rijetko izdavala ponude u eurima, no sada se polovica prometa odvija u toj valuti, a četvrtina je vezana za tečaj eura. 'Kad ne znate što će se dogoditi sljedeći dan i šaljete ponude s rokom od mjesec dana, rizik trgovanja s forintama jednostavno je previsok', rekao je Deim.

Oscilirajuća vrijednost forinte navela je i neke vlasnike nekretnina u Budimpešti i zapadnoj Mađarskoj da iskazuju cijene u eurima. Takve su ponude doduše još uvijek u manjini i uglavnom se odnose na luksuzne nekretnine, ali se njihov broj utrostručio od prošle godine.