JEFTINI KREDITI

Češku središnju banku brine uzlet na tržištu nekretnina

12.10.2016 u 08:44

Bionic
Reading

Rekordno niske kamatne stope i jačanje trenda on-line iznajmljivanja stanova turistima potiču veliku potražnju za stanovima u Češkoj, uostalom kao i u cijeloj Europi, no češka središnja banka sve je zabrinutija oko mogućeg pregrijavanja tržišta stambenog kreditiranja

Češka narodna banka (CNB), koja želi barem još iduće godine zadržati labavu monetarnu politiku, temeljenju na slabom tečaju krune i kamatnim stopama nadomak nuli, nastoji zbog toga ojačati kontrolu nad stambenim kreditiranjem.

Analitičar i brokeri procjenjuju da hlađenja potražnje za stanovima u Češkoj neće biti još neko vrijeme.

Prosječna cijena četvornog metra novoizgrađenih stanova u Pragu u drugom tromjesečju skočila je na godišnjoj razini za 19 posto, na otprilike 66.000 čeških kruna ili 2.740 dolara, podaci su Trigema, Skanska Reality i Central grupe, koja se bavi građevinarstvom i razvojem stambenih projekata.

Rabljeni stanovi, pak, u Pragu se prodaju i prije nego se nađu u oglasnicima. Središnja banka procjenjuje da su cijene nekretnina u češkom glavnom gradu precijenjene za otprilike pet do 10 posto.

Vrijednost stambenih kredita porasla je u 2015. godini za 29 posto, na rekordnih 184 milijardi kruna ili 7,6 milijardi dolara, podaci su češkog ministarstva razvoja, a ove se godine očekuje još veći rast.

S obzirom na velik broj turista u Pragu, čiji broj je porastao u prvom tromjesečju za 16 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši 1,3 milijuna, Česi se odlučuju na kupnju malih stanova radi iznajmljivanja turistima, budući se tako može zaraditi dva do tri puta više nego iznajmljivanjem podstanarima na dugi rok.