velika transakcija

Čermak prodao Crodux slovenskom Petrolu za više od 200 milijuna eura

15.01.2021 u 18:19

Bionic
Reading

Sklopljena je prva značajna poslovna transakcija u 2021. godini. Slovenska naftna kompanija Petrol preuzela je hrvatski maloprodajni lanac Crodux, dosad u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka

Informacija je objavljena na Ljubljanskoj burzi, javlja Jutarnji list, a u Petrolovu se priopćenju navodi da će nakon preuzimanja Croduxove 91 benzinske postaje slovenska kompanija imati više od 200 prodajnih mjesta u Hrvatskoj te će svoj tržišni udjel na hrvatskom tržištu naftnih derivata povećati na oko 23 posto. Uz benzinske postaje, Petrol je preuzeo i ostatak Croduxova poslovanja - skladišne kapacitete u Omišlju i Zadru.

Crodux zapošljava 1150 radnika, a 2019. godinu završio je s poslovnim prihodima od 5,6 milijardi kuna i neto dobiti od 142 milijuna kuna. Iako službeno vrijednost transakcije nije objavljena, iz neslužbenih izvora Jutarnji list doznaje kako se radi o iznosu većem od 200 milijuna eura.

Ivan Čermak postao je vlasnik Croduxa 2013., kada je otkupio hrvatski maloprodajni naftni biznis austrijskog OMV-a. Cijena te transakcije tada također nije bila objavljena, ali se u stručnim krugovima spekuliralo s iznosom između 110 i 120 milijuna eura, pa se može pretpostaviti da Čermak iz naftnog biznisa izlazi sa značajnim profitom.

  • +13
Ivan Čermak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Ova transakcija se može smatrati svojevrsnim nastavkom suradnje Čermaka i Petrola, jer je slovenska kompanija prije godinu i pol dana preuzela Croduxovo poslovanje s ukapljenim naftnim plinom, uključujući i veliki terminal u Svetom Križu Začretje. Iz perspektive Petrola ovaj potez je logičan jer učvršćuje kompanijinu poziciju na hrvatskom tržištu gdje, nakon domicilnog slovenskog tržišta, generira najveći dio svojih prihoda.