poslovanje u 2018.

Gotovini posao usporava, Čermak prodao plinski biznis, a Norcu ide sve bolje

25.06.2019 u 11:34

Bionic
Reading

Umirovljeni generali Ante Gotovina i Ivan Čermak imali su dobru poslovnu 2018. Uzgoj i prodaja tuna Gotovini su donijeli, iako mu biznis pomalo stagnira, više od sedam milijuna kuna čiste zarade. Čermak je na trgovini naftom, zahvaljujući visokim cijenama, lani zaradio oko 115 milijuna kuna. Njihov suborac Mirko Norac širi zaštitarski posao te je treću godinu poslovanja završio s osjetnim rastom prihoda i 266.000 kuna zarade

Biznis Ante Gotovine s tunom nastavio je rasti i prošle godine, ali znatno sporijim tempom.

Za razliku od rekordne 2017., u kojoj su prihodi njegove tvrtke Pelagos net farma udvostručeni, lani su rasli umjerenih 6,79 posto, dostigavši razinu od 55,1 milijun kuna. Uzgoj tune za izvoz generalu i dalje nosi visoku dobit, koja je lani premašila sedam milijuna kuna, ali glavnina zarade ostala je zarobljena u zalihama i potraživanjima od kupaca.

Usto, Gotovinu mora brinuti i sve veća zaduženost njegove tvrtke. Dugoročne obveze prema bankama lani su povećane za 13,8 posto (na 38,4 milijuna kuna), a kratkoročne za 51,8 posto (na 43,2 milijuna kuna). U konačnici, udio ukupnih obveza u imovini popeo se na 77 posto, što Gotovininu kompaniju svrstava u red visokozaduženih. Iscrpniju analizu o njegovu poslovanju pročitajte OVDJE.

Ivan Čermak više se od dva desetljeća bavi trgovinom nafte. Njegova krovna tvrtka Crodux derivati dva u 2018. povećala je prihode za 36,58 posto u odnosu na godinu prije, na čak 5,3 milijarde kuna. Od naftnih kompanija veće prihode od Croduxa imali su samo Ina (21,9 milijarde kuna) i slovenski Petrol (5,4 milijardi kuna).

Dobit Čermakove uzdanice prošle godine skočila je za 26,3 posto, na 115,1 milijun kuna.

Crodux derivati dva trenutno u svojoj mreži imaju 87 benzinskih servisa te zapošljavaju više od 1300 ljudi.

  • +13
Ivan Čermak Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Čermak se sve do ove godine bavio i trgovanjem plinom i električnom energijom, ali je taj biznis prodao Petrolu i njegovoj tvrtki kćeri Geoplin. Taj segment poslovanja vodila je tvrtka Crodux plin. Čermak se odlučio na prodaju plinskog biznisa zbog nemogućnosti širenja na tržištu.

Crodux plin i dalje postoji, samo se fokusirao na nove druge poslove. Prema Čermakovim riječima, radit će sa sirovom naftom, plinskim kondenzatima koji služe za miješanje i poboljšanje sirove nafte, LNG-u, aviobenzinu te će prodavati i dalje prirodni plin u Bosni i Hercegovini.

Prošlu godinu Crodux plin je završio s 633,1 milijun kuna prihoda i 1,5 milijuna kuna dobiti.

  • +2
Mirko Norac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Mirko Norac u siječnju 2016. osnovao je zaštitarsku tvrtku Noky Security, u kojoj je prijavljen kao prokurist. Formalni vlasnik njegov je otac Ante Norac-Kevo. Sam Norac nije mogao sjesti u direktorsku fotelju ili biti upisan kao vlasnik jer je pravomoćno osuđen za ratni zločin. Zakon o privatnoj zaštiti ne dopušta, naime, to da zaštitarsku tvrtku vodi pravomoćno osuđena osoba.

Treću godinu poslovanja Noky Security je povećao prihode za više od deset milijuna kuna u odnosu na godinu prije te je imao 26,9 milijuna kuna prometa. Neznatno je rasla i čista zarada, na 266.000 kuna.

Norac je u 2018. udvostručio broj zaštitara na oko 350. Njegova tvrtka brine se o sigurnosti dvaju trgovačkih centara u Osijeku, Avenue Malla i Portanove. Preko javnih natječaja dobio je posao zaštite zagrebačkih gradskih muzeja, kulturnih manifestacija te gradskih stanova i poslovnih prostora.

'Proširili smo se na sve regije u Hrvatskoj. Dio ugovora sklopili smo s privatnim tvrtkama, a drugi dio preko javne nabave koja je sve transparentnija, no nismo se javljali na sve natječaje jer u zaštitarstvu manjka ljudi', rekao je Anton Šajgo, direktor Noky Securityja, za Poslovni dnevnik.