GRADI ELEKTRANU

Čermak investira 450 milijuna eura u Slavonskom Brodu

07.06.2013 u 18:04

Bionic
Reading

Projektna tvrtka Crodux Energetika odlučila se na investiciju u gradnju kombinirane kogeneracijske plinske elektrane na području Slavonskog Broda, vrijednu više od 450 milijuna eura, priopćeno je iz Crodux Energetike koja je u vlaasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Planirana elektrana snage 600 megavata predstavlja najmodernije, visokoučinkovito rješenje jer koristi najbolju moguću dostupnu tehnologiju s ukupnim stupnjem djelovanja od oko 68 posto, kaže se u priopćenju.

Kako se izvještava, projektna dokumentacija u većem je dijelu završena, a u tijeku je projektiranje priključka na magistralnu infrastrukturu tako da se već do kraja 2013. godine očekuje ishođenje lokacijske dozvole, a početak izgradnje u prvoj polovici 2014. godine nakon dobivanja građevinske dozvole.

Zemljište na području Lučke uprave Slavonski Brod, na kojem je planirana izgradnja, u potpunosti je pripremljeno za gradnju, a obavljeni su i svi potrebni pripremni i istražni radovi te osigurana mogućnost priključenja na dalekovod, plinovod, vodovod, odvodnju, plovni put, cestu i željeznicu.

U Crodux Energetici kažu da je projekt predstavljen Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te lokalnoj zajednici od kojih je prepoznat kao općedruštveno koristan, ekološki prihvatljiv i u skladu s načelima održivog razvoja.

Studija utjecaja na okoliš i tehničko-tehnološko rješenje su završeni te je podnesen zahtjev za provođenje jedinstvenog postupka utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša s postupkom procjene utjecaja na okoliš, kaže se u priopćenju.