NAPETO ISČEKIVANJE

Cerar: O prodaji Telekoma odlučuje SDH, a ne slovenska vlada

05.06.2015 u 08:23

Bionic
Reading

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u četvrtak da će konačnu odluku o prihvaćanju ili odbijanju ponude britanskog fonda Cinven za kupnju Telekoma Slovenije morati donijeti Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja državnim portfeljom imovine i privatizacijskim postupcima te da se vlada u to neće miješati

'Intervencija vlade u taj proces bila bi suprotna duhu zakonodavstva jer je SDH neovisni organ', kazao je Cerar u četvrtak na večer u razgovoru za Slovensku televiziju.

Prema riječima Cerara u vezi prodaje državnog udjela u slovenskom telekomunikacijskom operateru postoje podijeljena mišljenja zbog čega i sam 's napetošću' čeka kako će se SDH o tom slučaju odlučiti.

Cerar očekuje da će SDH odlučiti nakon što ozbiljno odvaže argumente za i protiv.

Protivljenja prodaji dolaze iz političkih krugova radi prestiža, ali i iz nekih stručnih krugova, rekao je.

Britanski fond Cinven koji je na tenderu jedini dao obvezujuću ponudu, nudi 130 eura za dionicu, a objavio je da njegova ponuda vrijedi do 10. ovog mjeseca.

U Sloveniji su se zadnjih mjesec dana pojavljivale špekulacije da iza Cinvenove ponude zapravo stoji Deutsche Telekom, a ne britanski fond koji i nije strateški investitor nego navodno restrukturira preuzete kompanije kako bi ih prodao dalje, ali ih nitko nije službeno potvrdio.