bespovratna sredstva

Cemexu gotovo milijun kuna iz fondova EU za poboljšanje energetske učinkovitosti tvornice Sv. Juraj

18.12.2018 u 11:00

Bionic
Reading

Tvrtka Cemex Hrvatska potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta povećanja energetske učinkovitosti tvornice Sv. Juraj sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a projekt ukupne vrijednosti 1,8 milijuna kuna će biti sufinanciran sredstvima iz tog europskog fonda u iznosu nešto većem od 981.000 kuna, priopćeno je u utorak iz Cemexa

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je temeljem javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga usmjerenih na povećanje energetske učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama te time i na rast konkurentnosti cjelokupnog gospodarskog sustava.

Uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sv. Juraju, koja se nalazi u Kaštel Sućurcu, u Cemexu planiraju smanjiti potrošnju električne energije za otprilike 25 posto odnosno oko 1,18 milijuna kilovatsati (kWh) u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta, navodi se u priopćenju.

Planirani novi sustav omogućit će mjerenje, praćenje i izvještavanja potrošnje na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini te arhiviranje podataka u bazu sustava. Projekt time izravno doprinosi ostvarenju europskih klimatsko-energetskih ciljeva te promiče energetsku učinkovitost i smanjenje emisija ugljičnog dioksida, ističu iz Cemexa.

Direktor Operacija Cemex Hrvatska Marijan Vuko naglašava da tvrtka već desetak godina sustavno radi na smanjenju potrošnje električne i toplinske energije te korištenju energije iz obnovljivih izvora.

"Stoga nas nije iznenadilo da je kvaliteta tog projekta prepoznata te da smo za njegovu implementaciju dobili europski poticaj. Ovaj projekt novi je korak u podizanju naše energetske učinkovitosti no zasigurno nije posljednji. I dalje ćemo aktivno raditi na modernizaciji naših tvornica, koje su već nekoliko godina za redom proglašene energetski najefikasnijim tvornicama unutar naše korporacije na razini svijeta", ističe Vuko.

Inače, Cemex Hrvatska upravlja s tri tvornice cementa smještene u Kaštelima, Solinu i Klisu - Sveti Juraj, Sveti Kajo i 10. kolovoz.