fond za zaštitu okoliša

Kupujete peć na pelete ili na drva? Država će vam dati i do 80 posto novca

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 27.11.2018 15:48
  • Objavljeno 26.11.2018 u 17:19
Centralno grijanje na drva

Centralno grijanje na drva

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Spehar

Fond za zaštitu okoliša raspisao je natječaj za nabavu sustava za centralno grijanje čije je pogonsko gorivo biomasa - drva ili peleti. Država je za tu nakanu predvidjela 12 milijuna kuna, a s obzirom na to da ugradnja takvog sustava košta oko 40.000 kuna, novo grijanje dobit će oko 300 kućanstava diljem zemlje

Fond potiče ugradnju kotlova na pelete, kotlova na drva i dizalica topline. 'Ovisno o području gdje se kuća nalazi, moguće je dobiti poticaje u rasponu od 40 do 80 posto, odnosno maksimalno do 35.000 kuna s PDV-om za ugradnju sustava na biomasu ili do 45 tisuća kuna s PDV-om za sustave s dizalicom topline', najavio je direktor Fonda Dubravko Ponoš.

'Cilj nam je potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja i hlađenja', istaknuo je Ponoš. 'Takvi sustavi su ekološki puno prihvatljiviji jer podrazumijevaju smanjenje potrošnje fosilnih goriva. U konačnici, to utječe na smanjenje emisija CO2 i ima pozitivan utjecaj na okoliš', zaključio je.

Za sufinanciranje se mogu prijaviti vlasnici ili suvlasnici obiteljskih kuća koje su zakonite, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno za stanovanje te imaju najviše tri stambene jedinice ili građevinsku bruto površinu do 600 metara kvadratnih.

Postotak sufinanciranja ovisi o lokaciji kuće, pa će tako do 80 posto moći dobiti stanovnici područja posebne državne skrbi i prve skupine otoka, 60 posto građani na brdsko-planinskom području ili na drugoj skupini otoka, dok će svima ostalima biti na raspolaganju 40 posto bespovratnih sredstava.

Kako bi se prijavili za sufinanciranje, građani moraju zadovoljavati uvjete poziva i imati svu potrebnu dokumentaciju vezanu uz legalnost i vlasništvo kuće te glavni projekt s potrebnim odobrenjima, suglasnostima i posebnim uvjetima građenja (ukoliko su potrebni) i detaljnim troškovnikom, koji će izraditi ovlašteni inženjer. Natječaj će biti otvoren od 31. listopada do iskorištenja sredstava, odnosno do kraja godine, a o rezultatima prijava građani će biti obaviješteni pisanim putem.

  • +2

Troškovi za grijanje u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75 posto ukupnih režijskih troškova

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Građani čiji zahtjevi budu potpuni i prihvaćeni na adresu će odmah dobiti i odluku o sufinanciranju i ugovor te imaju rok od 12 mjeseci za ostvarenje svog projekta. U dogovoru s dobavljačem opreme i radova, troškove mogu podmiriti u potpunosti i tražiti nadoknadu ili mogu podmiriti samo svoj udio, a Fondu dostaviti ugovor o ustupanju potraživanja, kako bi udio Fonda bio isplaćen direktno dobavljaču opreme i radova.

Direktor Fonda najavio je da će sličan poziv ići i tijekom prve polovice iduće godine te da će, nakon što se donese potrebna zakonska regulativa, građani uz kotlove na biomasu i dizalice topline moći dobiti sredstva za solarne sustave.

Troškovi za grijanje u hrvatskim kućanstvima predstavljaju i do 75 posto ukupnih režijskih troškova. Zamjenom starijih peći učinkovitijim kotlom moguće je uštedjeti na količini drva za ogrjev, dok je korištenjem dizalice topline moguće smanjiti korištenje električne energije elektrootpornog grijanja i do četiri puta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!