UPUĆENI IZVORI

Čelnik OECD-a predlaže istodobni proces pristupa svih šest kandidata, uključujući Hrvatsku

30.09.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Čelnik Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) predlaže istodobni proces pristupa svih šest zemalja-kandidata, uključujući Hrvatsku, kako bi se "razvodnio" eventualni otpor članstvu neke od njih, tvrde upućeni izvori

Proces pristupa Brazila pokrenut je 2017. godine, ali je zapeo zbog protivljenja SAD-a proširenju OECD-a na istočnoeuropske zemlje. Tadašnji američki predsjednik Donald Trump istodobno je podupirao članstvo Brazila, podsjeća Reuters.

Novi glavni tajnik OECD-a, australski političar Mathias Cormann predložio je da se pokrene istodobni proces pristupa za svih šest zemalja- kandidata, rekao je neimenovani dužnosnik brazilske vlade.

Hrvatska zajedno s Rumunjskom i Bugarskom čini istočnoeuropsku skupinu kandidata, kojoj valja pribrojiti tri latinoameričke zemlje, Brazil, Argentinu i Peru.

Istodobni proces pristupa trebao bi "razvodniti" otpor članstvu bilo koje od tih zemalja, rekao je izvor, tražeći da ostane anoniman.

Francuska nije sklona kandidaturi Brazila zbog ekološke politike predsjednika Jaira Bolsonara, što upućuje na zaključak da će Brazil prvo morati pokazati napredak u borbi protiv krčenja amazonske prašume, napominje Reuters.

Cormann je privatno razgovarao sa zemljama članicama kako bi osigurao podršku za prijedlog prije nego što ga službeno predstavi na sastanku u Parizu 5. i 6. listopada, rekao je izvor u srijedu.

Prijedlog je potvrdila još jedna osoba upoznata s temom, a obojica su zatražila anonimnost kako bi mogli razgovarali o povjerljivim pregovorima.

"EU je oduvijek podržavao tu formulu, no druge zemlje ne žele se izjašnjavati budući da SAD još nije iznio svoj stav", rekao je brazilski dužnosnik.

OECD okuplja 36 država, a Čile, Meksiko i Kolumbija jedine su zemlje Latinske Amerike koje su uspjele postati njegovim članicama.

Hrvatska je podnijela službeni zahtjev za članstvo početkom 2017. godine.