KARTICE MOGU SVE

Čekovi odlaze u povijest

23.12.2008 u 09:55

Bionic
Reading

Hrvatski građani sve manje koriste čekove, a na rate bez kamata kupuju karticama. Obročna otplata bez kamata i naknada putem debitnih kartica Maestro naposljetku bi potpuno mogla istisnuti čekove iz upotrebe

Čekovi, koji su nekad bili omiljeno i vrlo popularno sredstvo plaćanja, danas su sve manje u upotrebi i polako odlaze u povijest. Veće su banke u Hrvatskoj još lani zabilježile znatan pad upotrebe čekova, a taj se trend i dalje nastavlja, piše Vjesnik

Naime, obročne otplate putem kreditnih kartica bez kamata i naknada izravno su utjecali na sve manju upotrebu čekova. No, pored kreditnih kartica, koje ne moraju nužno imati svi građani, banke su postupno posljednjih nekoliko godina počele uvoditi i mogućnost otplate na rate bez kamata i naknada putem debitnih kartica Maestro koje su vezane uz tekući račun klijenta

Trendovi u EU također se kreću prema smanjenju upotrebe gotovinskog novca, odnosno korištenju kartica i elektroničkih kanala distribucije.
Raiffeisen banka (RBA) za sada ne planira ukinuti izdavanje čekovnih blanketa s obzirom na to da ih klijenti i dalje koriste, no iz godine u godinu primjetan je pad njihova korištenja. Naime, čekovi su prestali biti primarni instrument raspolaganja novcem na tekućim računima građana zbog sve većeg korištenja RBA debitnih i kreditnih kartica, kažu u toj banci. Kupovina na rate klijentima RBA na raspolaganju je bez dodatne dokumentacije, bez instrumenata osiguranja, uz jedan posto mjesečne kamate, bez naknade, te uz mogućnost odabira broja rata (od dvije do 36), uz izbor kreditne ili debitne RBA kartice.

Plaćanje putem Maestro kartice na rate Privredna banka Zagreb (PBZ) u ponudi ima već gotovo dvije godine za sve korisnike tekućih računa, odnosno Maestro kartice s odobrenim prekoračenjem po tekućem računu. Obročnu otplatu nude i korisnicima American Express kartica i Maestro kartica. Upravo zbog korištenja usluge plaćanja Maestro karticom na rate u zadnje dvije godine upotreba čekova građana je značajno manja (gotovo zanemariva) u odnosu na period prije lansiranja te usluge, ističu u PBZ-u.

Erste banka planira proširiti usluge korištenja Maestro kartice, uključujući i mogućnost obročnog plaćanja. Planirani rok realizacije je prva polovica sljedeće godine. Obročno plaćanje Maestro karticom bit će moguće na svim POS terminalima unutar MBNET mreže, a koji podržavaju opciju obročnog plaćanja, kažu u Erste banci, te dodaju kako trenutačno u ponudi nemaju kartice za obročno plaćanje bez kamata i naknada.
Uvođenje obročnog plaćanja Maestro karticama ne znači automatsko ukidanje čekova. U skladu s razvojem financijskog tržišta, razvijat će se i prihvaćati novi oblici plaćanja, što može dovesti do toga da 'tradicionalni' instrumenti plaćanja, poput čekova, s vremenom padnu u drugi plan. Erste banka za sada ne planira ukidati čekove, jer su klijenti i dalje zainteresirani za korištenje čekova.

Zagrebačka banka nedavno je uvela mogućnost obročne otplate putem Maestro debitne kartice bez kamata i naknada. Iznos pojedinačne kupnje može biti od 200 kuna naviše, u visini do najviše jedne mjesečne plaće, pri čemu se ona raspoređuje na željeni broj obroka, od dva do 12.

U Hypo banci za sada ne planiraju uvođenje mogućnosti obročne otplate putem Maestro kartice. Trenutačno nemaju u ponudi obročno plaćanje putem kartica. Potražnja za čekovima u toj banci u stalnom je padu, no unatoč tome banka ih još uvijek ima u ponudi, dodaju u Hypou.