EIZ

CEIZ sugerira rast BDP-a od 10,9 posto u 2021. godini

18.02.2022 u 15:42

Bionic
Reading

Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će godišnji rast BDP-a u cijeloj 2021. godini iznositi 10,9 posto, dok bi u četvrtom kvartalu BDP na godišnjoj razini trebao porasti 11,9 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ)

Kako je objavio EIZ na svojoj internetskoj stranici, CEIZ indeks je u prosincu 2021. ostvario povećanje vrijednosti od 4,75 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2020. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio rast vrijednosti od 0,63 indeksna boda.

Promatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec, višu desezoniranu vrijednost u prosincu ostvarili su broj turističkih dolazaka, indeks obujma industrijske proizvodnje i volumen prometa u trgovini na malo, dok je prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost zabilježio smanjenje vrijednosti, izvijestio je EIZ.

Nadalje, kako su naveli analitičari tog instituta, prosječna vrijednost CEIZ indeksa u četvrtom tromjesečju 2021. u odnosu na treće tromjesečje bila je manja za 0,67 indeksnih bodova, što sugerira da se ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u četvrtom tromjesečju usporila u odnosu na treće tromjesečje.

Sudeći prema vrijednosti indeksa, u četvrtom tromjesečju 2021. bit će ostvaren rast BDP-a od 11,9 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. Kretanje vrijednosti CEIZ indeksa također sugerira da će godišnji rast BDP-a u čitavoj 2021. godini iznositi 10,9 posto, istaknuto je u EIZ-ovoj objavi.

Pritom, napomenuto je da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da je treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napomenuli su iz EIZ-a.