LINIĆU UČINI NEŠTO

Carinike će obući tvrtka koja duguje 120 milijuna kuna

08.12.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Grupa hrvatskih tekstilaca i, kako sami sebe nazivaju, 'urednih obveznika poreza i doprinosa', obratila se otvorenim pismom ministru financija Slavku Liniću, u kojem mu postavljaju pitanje – 'hoće li hrvatski carinici ostati bez zimskih odora jer je posao dodijeljen propalom Varteksu koji još k tome državi duguje 120 milijuna kuna'

Podsjećajući ministra financija Slavka Linića da su 'poduzetnici koji su uredno podmirivali svoje porezne obveze bili u nepovoljnom položaju u odnosu na neuredne porezne platiše, koji su svoje poslovanje organizirali tako da im je plaćanje poreza i doprinosa državi bilo na zadnjem mjestu, odnosno njihov izbor, a ne obveza', upozoravaju na jedan posao koji je preuzeo Varteks, tvrtka koja je u velikim financijskim problemima.

Oni su uvidom u registar objava sklopljenih ugovora o javnoj nabavi uočili da je u postupku javne nabave zimske odore (sako, hlače i suknje) za potrebe Ministarstva financija odabrana Varteks trgovina d.o.o.

Tu je tvrtku, naime, osnovao Varteksa d.d. kako bi varaždinski tekstilci nastavili poslovati, jer se nalaze 'u velikim financijskim problemima'. Konstatiraju i da se tvrtka Varteks trgovina d.o.o. sada, pak, zove Varteks Pro d.o.o., no i tvrde da se 'nedvojbeno radi o povezanim društvima'.

'Stoga se nama, poduzetnicima – tekstilcima koji uredno podmirujemo porezne obveze, u najmanju ruku čini nelogično i apsurdno te krajnje nepravedno, ali i protivno svim načelima za koje se osobno javno zalažete, da tvrtka Varteks d.d. koja ima porezni dug 118,5 milijuna kuna putem tvrtke – kćeri, čiji je 100-postotni vlasnik, na ovakav način uopće konkurira za posao prema državi.

Ne samo da konkurira, već na kraju svega na ovakav način 'javne nabave' i dobije ugovor upravo za Ministarstvo financija kojemu duguje gotovo 120 milijuna kuna', navodi grupa hrvatskih tekstilaca.

Tvrde i kako nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na porezne neplatiše i njihova povezana društva jer 'isti kad naprave ogromna porezna dugovanja, jednostavno otvore novu tvrtku i nastave dalje konkurirati na tržištu prema javnom sektoru i dobivati poslove od države na takav način'.

Ministra Linića pozivaju da poduzme korake kako bi se 'tvrtke porezni dužnici onemogućili u osnivanjima 10-aka povezanih društava i potom konkuriranja za državne poslove te tako nastavljati izigravati Republiku Hrvatsku, ali i Linićeva načela glede porezne discipline'.


'Danas imamo prilike vidjeti DA je Varteks u štrajku, pa molimo da izvijestite tekstilce i hrvatsku javnost o poduzetim radnjama kako se ovakva izigravanja poreznog sustava ne bi ponavljala te kako bi poduzetnici koji podmiruju porezne obveze bili, ako već ne u prednosti, onda makar u ravnopravnom položaju u odnosu na porezne dužnike', navode tekstilci.

Na kraju postavljaju i pitanje: 'Hoće li se hrvatski carinici smrzavati ove zime u neprikladnim, zastarjelim i staromodnim odorama kojima ih godinama opskrbljuje sada već propali Varteks?'