ministrova ideja

Cappelli bi dao ovlast gradovima da stopiraju izgradnju novih apartmana, privatni iznajmljivači: To bi unijelo veliku nesigurnost!

09.01.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Ministra turizma Gari Cappeli priprema mjeru koja bi trebala zaustaviti apartmanizaciju i prezasićenu gradnju u primorskim gradovima. Njegov prijedlog je da se gradovima daju ovlasti kako bi na određeni vremenski rok zaustavili izgradnju novih turističkih smještajnih kapaciteta

'Sjest ćemo s udrugom gradova i o tome razgovarati. Na primjer Barcelona je na šest mjeseci zaustavila registraciju apartmana u pojedinim dijelovima grada dok nije bila riješena infrastruktura. Tako bi mogli i mi. Znači gradonačelnik bi mogao predložiti gradskom vijeću da na dva, tri mjeseca ili godinu dana zaustavi izdanje dozvola dok se ne riješi infrastruktura. Kanalizacija, ceste i ostalo', izjavio je Cappeli nedavno gostujući na HRT-u.

Iako je napomenuo kako bi se to odnosilo i na hotele te kampove jasno je da se s tom mjerom prvenstveno cilja na privatni smještaj, odnosno apartmane u vlasništvu građana.

'U tri godine dobili smo 145 tisuća novih privatnih smještajnih jedinica, a samo 5000 hotelskih. S druge strane, dogodilo se povećanje popunjenosti u smještajima sa pet zvjezdica, uz istodobni pad u kapacitetima od tri zvjezdice. Nitko ne pita je li skupo, ako vrijedi toliko. Održivost sustava se ne može razvijati tako da ponuda bude veća nego potražnja u privatnom smještaju', istaknuo je Cappelli.

Ministrova ideja nije najbolje prihvaćena kod malih iznajmljivača. Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske pri HGK-u Martina Nimac Kalcin boji se kako bi davanje novih ovlasti lokalnim čelnicima unijelo dodatnu nesigurnost za male iznajmljivače.

'Stalno se mijenjaju pravila. Nužno je da jedno centralno tijelo postavlja opće okvire. Ovako bi lokalni čelnici mogli iz godine u godinu mijenjati odluke o tome gdje je moguće otvaranja novih turističkih objekata', izjavila je Nimac Kalcin za tportal.

Ona smatra kako je promašena usporedba naših gradova s Barcelonom.

'Barcelona je jedna od najbogatijih gradova u Europi i oni se mogu igrati s time u kojim će dijelovima grada dozvoliti nove apartmane. Mi bi sad trebali ograničiti rad ljudima zbog infrastrukture, a konstantno se povećavaju davanja radi te iste infrastrukture. Postavlja se i pitanje podstanara. Jer ako ne mogu boraviti turisti u tih dva-tri ljetna mjeseca kako onda mogu živjeti podstanari tijekom cijele godine na istoj toj nedostatnoj infrastrukturi', rekla je Nimac Kalcin.

  • +18
Turistička gužva u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL