ministrova ideja

Cappelli bi dao ovlast gradovima da stopiraju izgradnju novih apartmana, privatni iznajmljivači: To bi unijelo veliku nesigurnost!

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 09.01.2020 09:59
  • Objavljeno 09.01.2020 u 09:59
Ministar turizma Gari Cappeli

Ministar turizma Gari Cappeli

Izvor: Pixsell / Autor: Auto

Ministra turizma Gari Cappeli priprema mjeru koja bi trebala zaustaviti apartmanizaciju i prezasićenu gradnju u primorskim gradovima. Njegov prijedlog je da se gradovima daju ovlasti kako bi na određeni vremenski rok zaustavili izgradnju novih turističkih smještajnih kapaciteta

'Sjest ćemo s udrugom gradova i o tome razgovarati. Na primjer Barcelona je na šest mjeseci zaustavila registraciju apartmana u pojedinim dijelovima grada dok nije bila riješena infrastruktura. Tako bi mogli i mi. Znači gradonačelnik bi mogao predložiti gradskom vijeću da na dva, tri mjeseca ili godinu dana zaustavi izdanje dozvola dok se ne riješi infrastruktura. Kanalizacija, ceste i ostalo', izjavio je Cappeli nedavno gostujući na HRT-u.

Iako je napomenuo kako bi se to odnosilo i na hotele te kampove jasno je da se s tom mjerom prvenstveno cilja na privatni smještaj, odnosno apartmane u vlasništvu građana.

'U tri godine dobili smo 145 tisuća novih privatnih smještajnih jedinica, a samo 5000 hotelskih. S druge strane, dogodilo se povećanje popunjenosti u smještajima sa pet zvjezdica, uz istodobni pad u kapacitetima od tri zvjezdice. Nitko ne pita je li skupo, ako vrijedi toliko. Održivost sustava se ne može razvijati tako da ponuda bude veća nego potražnja u privatnom smještaju', istaknuo je Cappelli.

Ministrova ideja nije najbolje prihvaćena kod malih iznajmljivača. Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske pri HGK-u Martina Nimac Kalcin boji se kako bi davanje novih ovlasti lokalnim čelnicima unijelo dodatnu nesigurnost za male iznajmljivače.

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske pri HGK-u Martina Nimac Kalcin

Predsjednica Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske pri HGK-u Martina Nimac Kalcin

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Stalno se mijenjaju pravila. Nužno je da jedno centralno tijelo postavlja opće okvire. Ovako bi lokalni čelnici mogli iz godine u godinu mijenjati odluke o tome gdje je moguće otvaranja novih turističkih objekata', izjavila je Nimac Kalcin za tportal.

Ona smatra kako je promašena usporedba naših gradova s Barcelonom.

'Barcelona je jedna od najbogatijih gradova u Europi i oni se mogu igrati s time u kojim će dijelovima grada dozvoliti nove apartmane. Mi bi sad trebali ograničiti rad ljudima zbog infrastrukture, a konstantno se povećavaju davanja radi te iste infrastrukture. Postavlja se i pitanje podstanara. Jer ako ne mogu boraviti turisti u tih dva-tri ljetna mjeseca kako onda mogu živjeti podstanari tijekom cijele godine na istoj toj nedostatnoj infrastrukturi', rekla je Nimac Kalcin.

  • +18
  • +15

Turistička gužva u Splitu

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!