nove mjere

Hoće li se i kod nas zabranjivati otvaranje novih apartmana? Ministar turizma pričao o Barceloni koja je na šest mjeseci sve stopirala

01.01.2020 u 21:22

Bionic
Reading

Hrvatski turizam nastavlja s rastom. U prosincu je prema sustavu e-visitor - ostvareno 3,5 posto više noćenja nego u istom mjesecu 2018. Novogodišnji praznici - nova su prilika za nove pluseve

Rast dolazaka bilježe turistički djelatnici od Dubrovnika do Istre. Istra je uvijek najposjećenija, pa je tako i danas bilo 40 tisuća gostiju. Okupan suncem, Poreč je pun. I u staroj dami hrvatskog turizma, Opatiji, rekordi - stiglo je 4 i pol tisuće gostiju. Južnije, u Zadru, morske orgulje neumorno privlače goste sa svih strana svijeta.

Najviše je Nijemaca i gostiju iz Australije, pa čak i iz Južne Afrike. Mali i skupi baštinski hoteli rade cijelu godinu. Još južnije, u srednjoj Dalmaciji, bez izravnih zimskih letova uspijevaju samo najuporniji. Ipak, prosinac je bio bolji nego lani. u 2020. su krenuli s grupom talijanskih gostiju i Amerikanaca.

Amerikanci su bili hit prošle godine u cijeloj Dalmaciji jer je Dubrovnik izravno povezan s Philadelphijom. No na novogodišnjem koncertu na Stradunu među pet tisuća posjetitelja najviše bilo onih s Dalekog istoka.

Hrvatska je uistinu posebna, tvrdi to i najveća internetska platforma za smještaj Booking.com, te najavljuje: Hrvatska će i 2020. godine biti među najpoželjnijim destinacijama u svijetu.

'Sjetite se srpnja. Znali smo da ne trebamo spuštati cijene. Završili smo onako kako smo planirali i govorili - s 5 posto više turista i 2 do 3 psoto više noćenja', kazao je u HRT-ovoj Temi dana ministar turizma Gari Cappelli.

Bitno je za Hrvatsku, dodao je - da je narasla potrošnja turista. U 2017. godini  imali smo potrošnju po osobi 79 eura dnevno, a sad je ta brojka narasla na 97 eura. Hoteli su došli na prosjek od 144 eura potrošnje, priatni smještaj na 94, a kampovi na 62 eura.

Ministar je iznio i podatak da u Hrvatsku dolaze turisti koji imaju prosjek plaće veći od 3.500 eura, te da je u Zagrebu prosječna potrošnja turista oo 200 eura. Strategija nacionalno održivog turizma U pripremi je strategija za turizam u narednih sedam godina. U naslovu će imati "nacionalnu održivost" i u tom ćemo pravcu sve graditi u segmentu turizma.

'Moramo podvući crtu, jer postoje ogromne disproporcije između onog što žele stanovnici i što se nameće', kazao je ministar. Dodao je kako se ta održivost, ali i kvaliteta ponude moraju konstantno pratiti.

Najavio je da će predložiti da gradovi i županije odlučuju o prostornom planiranju. Pri tome je naveo primjer Barcelone koja je na šest mjeseci zabranila ili ograničila otvaranje novih apartmana u dijelovima grada - zbog nedovoljno razvijene infrastrukture.