PROMJENA VLASNIŠTVA U NCL GRUPI

Cane: Kakav bih bio monstrum da preuzmem Nacional?!

18.12.2010 u 08:34

Bionic
Reading

Nakon što je objavljeno da je novi vlasnik NCL grupe koja izdaje poznati politički tjednik Nacional Harald von Seefried, počelo je propitivanje u javnosti tko je on zapravo i ne krije li se iza tog imena ustvari netko drugi, a jedna od spekulacija krenula je u smjeru Stanka Subotića Caneta, tzv. balkanskog kralja cigareta, no on za tportal to demantira i tvrdi da mu to podmeće krug oko Ratka Kneževića i Aleksandra Tijanića

Promjena vlasništva u NCL medijskoj grupi izazvala je spekulacije o tome da Stanko Subotić Cane preuzima Pukanićevo carstvo. Ubijeni novinar, Ivo Pukanić, prozivao je Subotića kao predvodnika balkanskih švercera cigareta, na što mu je ovaj uzvratio stotinama tužbi za klevetu. U razgovoru za tportal Subotić demantira vlasništvo nad Nacionalom, tvrdi da nema interesa za preuzimanjem hrvatskih medija i iznosi svoju teoriju o tome kako se uopće našao u cijeloj priči.

Nakon što je NCL grupa, izdavač Nacionala, nedavno objavila da je njihov većinski vlasnik postao švicarski biznismen Harald von Seefried, zagrebački novinar Denis Kuljiš beogradskom je Pressu u četvrtak izjavio kako iza te kupnje zapravo stoji ženevski biznismen Stanko Subotić Cane, kojeg je upravo Nacional označavao kao 'balkanskog kralja cigareta'. Iz Nacionala su to demantirali, a Harald von Seefried, koji je svojedobno s Josipom Dikanom Radeljakom htio preuzeti Slobodnu Dalmaciju, kaže da je sam investirao u Nacional i poriče veze s osobama pod sumnjom za kriminal.

U kratkom razgovoru za tportal, Stanko Subotić Cane tvrdi da ga ne zanima hrvatsko medijsko tržište, pogotovo ne nekadašnje Pukanićevo medijsko carstvo. 'Niti poznajem Haralda von Seefrida niti sam ikad čuo za njega. Nisam postao vlasnik Nacionala, to je apsolutna laž. Nisam nikada imao poslovnu ambicije kupovine medija, ne zanima me nikakvo ulaganje u Hrvatskoj, nisam vlasnik niti jednog medija u regiji niti u Hrvatskoj, kao što je poznato bavim se distribucijom i maloprodajom', kazao je prozvani Subotić.

Njegovo uplitanje u slučaju preuzimanja Nacionala za Subotića je rezultat 'spina' koji plasiraju njemu poznati ljudi: 'Priču o mojoj navodnoj kupnji je plasirala organizirana grupa iz Beograda na čijem su čelu Aleksandar Tijanić i Ratko Knežević i njihovi novi pomagači Srđan Šaper i Denis Kuljiš.'

Pitali smo ga i zašto bi grupa prozvanih, u koje je uključio i Tadićeva savjetnika i poznatog zagrebačkog novinara, htjela njemu naštetiti plasiranjem priča o navodnom preuzimanju Nacionala? 'Ne postoji niti jedan dokaz o mom vlasništvu nad Nacionalom. Zamislite, kakav bih trebao bio monstrum, kakvih razmjera, da preuzmem novine ubijenog Pukanića, s obzirom na mnoge ružne uspomene koje sam imao s njim: tužio sam ga stotinjak puta. Ovim se spinovima želi prikriti pravo vlasništvo', smatra Stanko Subotić Cane.

No problem netransparentnog vlasništva, na koji je Kuljiš ukazao u slučaju Nacionala: 'kupac je van Seefridova tvrtka Adlitz, koja kupuje tvrtke za nevidljive vlasnike, a sličan je bio i prodavatelj, Vienna Capital Partners', nije, u zamagljenom hrvatskom medijskom prostoru, specifičan samo za ovaj tjednik.