ROADSHOW ZA OBVEZNICE

Čačić i Koračević traže kreditore za HEP-ove investicije

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić i predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević potvrdili su u ponedjeljak da idućeg tjedna započinje veliki 'road show' prodaje HEP-ovih obveznica kojim kompanija planira u Europi prikupiti, ovisno o raspoloženju investora, između 300 i 500 milijuna eura.

Čačić i Koračević iznijeli su to prilikom obilaska revitalizacije HE Zakučac, najveće elektrane u hrvatskom energetskom sustavu čija se instalirana snaga od 486 mW planira do 2015. zamjenom četiri agregata povećati na 538 mW. Uz povećanje snage elektrane i proizvodnje električne energije ciljevi rekonstrukcije HE Zakučac su i zamjena dotrajale opreme novom na razini posljednjih tehnoloških rješenja kako bi se njezin dosadašnji vijek od 50 godina produljio za narednih 50 godina Zanimljivo je da će se u skladu s time iz Zagreba moći upravljati proizvodnim jedinicama uvođenjem procesne automatike i daljinskog upravljanja, piše Poslovni dnevnik

Na poslovima modernizacije koji su započeli u travnju radi dvadesetak tvrtki na čelu s Končar Elektroindustrijom i konzorcijem Voith-Litostroj, a projekt je ukupno vrijedan oko milijardu kuna. HE Zakučac je od vitalnog interesa za stabilnost elektroenergetskog sustava u Hrvatskoj, a rekordnu je proizvodnju ostvarila 2010. godine kada je pokrila 14 posto ukupne potrošnje u Hrvatskoj (u normalnoj hidrološkoj godini zadovoljava oko 12 posto ukupne potrošnje čime ostvaruje 1,2 milijarde kuna prihoda HEP-a).

HEP-ov program modernizacije postojećih hidroelektrana iznosi 5 milijardi kuna za što je Koračević rekao da je posrijedi ogroman posao jer se mora prekinuti ovisnost o uvozu i nedovoljnim kapacitetima.