više od pelješkog mosta

Butković najavio veliku investiciju: Turci će graditi prugu Križevci-Koprivnica vrijednu tri milijarde kuna

15.02.2020 u 20:06

Bionic
Reading

Ministar prometa Oleg Butković gost je Dnevnika Nove TV gdje je govorio o radovima na Pelješkom mostu, obzirom na epidemiju koronavirusa. Otkrio je i da se uskoro potpisuje ugovor za vrlo vrijedan projekt, a riječ je o rekonstrukciji željezničke pruge na relaciji Križevci-Koprivnica-mađarska granica.

Zbog koronavirusa nije ugrožena izgradnja Pelješkog mosta, rekao je u Dnevniku Nove TV ministar prometa Oleg Butković.

''Mi zasad od strane izvođača nemamo nikakvo traženje za prolongaciju roka. Sve ide svojim tijekom. Postoje informacije da je u tvornici u kojoj se proizvode čelične konstrukcije za Pelješki most obustavljena proizvodnja, ali zasad nema nikakve prolongacije'', kaže Butković.

No, Pelješki most nije najskuplji projekt. Skuplja od izgradnje mosta je rekonstrukcija i dogradnja željezničke pruge Križevci-Koprivnica-mađarska granica. Dnevnik Nove TV doznaje da je pruga napokon dobila zeleno svjetlo, a ministar Butković je potvrdio da je riječ o projektu vrijednom tri milijarde kuna.

''Po vrijednosti je to ugovor koji će biti veći nego što je vrijednost Pelješkog mosta. Radi se o pruzi na mediteranskom koridoru, izgradnja kolosijeka i rekonstrukcija postojećeg, oko 43 kilometra nove pruge'', objasnio je ministar prometa.

''Uskoro se potpisuje ugovor o gradnji, radi se o jednoj turskoj tvrtki Cengiz. Očekujemo da će, kao i u drugim velikim infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj, i puno naših tvrtki biti uključeno'', rekao je Butković. Ministar prometa otkrio je i da se sljedećeg tjedna potpisuje ugovor za obnovu pruge Savski Marof-Zagreb u vrijednosti od 350 milijuna kuna.