TRŽIŠTE KAPITALA

Burzovni promet na minimumu, CROBEX u minusu 0,52 posto

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

Na hrvatskom tržištu kapitala niti u petak nije bilo značajnije živosti s obzirom na izuzetno nizak promet, pri čemu su dionički indeksi izgubili na vrijednosti

Indeks CROBEX je kraj trgovanja u petak dočekao na 2.044,63 bodova, što predstavlja pad od 0,52 posto u odnosu na dan ranije. Time je s blagim crvenim predznakom zaključio i cijeli tjedan (-0,23 posto), koji inače nije bio obilježen jasnim raspoloženjem investitora. Indeks blue chip dionica CROBEX10 je u petak oslabio za 0,06 posto, a najviše su izgubili indeksi prehrambenog i turističkog sektora CROBEXnutris i CROBEXturist, oba s padom većim od jedan posto.

Petak je donio i novi negativni rekord po pitanju niske likvidnosti, što je bila glavna karakteristika i cijelog tjedna. Ukupni dionički promet u petak je iznosio svega 2,8 milijuna kuna, što je najniži dnevni promet u gotovo dvanaest mjeseci. Time je prosječni dnevni promet u tjednu iznosio tek oko 5,5 milijuna kuna, a tako niske razine nismo vidjeli još od vrhunca prošlogodišnje ljetne sezone.

Najlikvidnije izdanje u petak su bile dionice Plava lagune, kojima je ostvaren promet od 686 tisuća kuna, te koje su rastom od 2,34 posto na 1.750,00 kuna bile jedan od značajnijih dobitnika. Po ostvarenom prometu su slijedile dionice Hrvatskog Telekoma s nešto više od pola milijuna kuna prometa i rastom cijene za 0,81 posto na 186,00 kuna, a zatim dionice Valamar Riviere, koje su oslabile za 0,79 posto na 37,80 kuna, uz promet od 316 tisuća kuna.

Još jednu dobru izvedbu su imale dionice Saponije, koje su porasle nešto više od tri posto na 340,00 kuna, njihov tromjesečni maksimum, a među likvidnijim dobitnicima su se našle i dionice Đuro Đaković Grupe s rastom za 2,65 posto na 5,04 kuna.

Gubitnici su ipak bili brojniji, pri čemu su prednjačile dionice Tankerske Next Generation s padom većim od šest posto, zatim Maistra s gubitkom većim od četiri posto, te Zagrebačka banka s minusom od 2,26 posto na 65,00 kuna.

Dobitnik dana: Privredna banka Zagreb +4,07% 895,00 kn

Gubitnik dana: Tankerska Next Generation -6,19% 42,40 kn

CROBEX: -0,52% 2.044,63 bodova

Više o kretanju tržišta kapitala pogledajte OVDJE.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!