šef hgk

Burilović: Ne moramo birati između zdravlja i gospodarstva, možemo imati oboje

25.04.2020 u 21:55

Bionic
Reading

Danas u Hrvatskoj imamo najmanje novih slučajeva zaraze koronavirusom od 14. ožujka - samo sedam. Dobra je vijest i da su još 52 osobe izliječene. A uz dobre vijesti o popuštanju koronavirusa, od ponedjeljka popuštaju i stroge mjere. Hoće li koronavirus promijeniti hrvatsku ekonomiju i u kojem smjeru? Trebamo li ovo vrijeme krize iskoristiti za strukturne promjene i okrenuti se domaćoj proizvodnji? Gost emisije Tema dana bio je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Krenulo se s otvaranjem gospodarstva i Komora je imala svoje prijedloge, između ostalog i produženje rada trgovina, što je najavljeno, sve mjere će se provoditi uz stroge epidemiološke mjere.

Na pitanje što se očekujete od 'nove' normalnosti, Burilović je rekao kako možemo biti jako zadovoljni sa svime do sada učinjenim. 'Sada se ne mora birati između zdravlja i gospodarstva, možemo imati oboje', rekao je Burilović. Naglasio je kako je dogovoren velik paket mjera s Vladom.

'Vlada je donijela izvrstan potez i mi smo ubrizgali u gospodarstvo veliku količinu novaca što će se vidjeti i u državnom proračunu, rekao je. Vlada je dala četiri tisuće kuna za radnike u realnom sektoru, te odgodila plaćanja kredita i drugih nameta koji su opterećivali  gospodarstvenike sve ovo vrijeme', rekao je Burilović i dodao kako je optimist glede ove krize te kako se nada da će se ona prebroditi brže od krize iz 2008.

'S obzirom da je na tržištu kapitala puno jeftinog novca i kapitala, mislim da ćemo se uz pomoć Vlade vratiti na kolosijek koji smo imali do sada', rekao je.