šef HGK

Burilović: Idemo u dobrom smjeru, ali moramo pojačati tempo

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 11.12.2019 14:59
  • Objavljeno 11.12.2019 u 14:59
Luka Burilović

Luka Burilović

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović ocijenio je u srijedu kako gospodarstvo ide u dobrom smjeru, ali treba pojačati tempo. "Iza nas je još jedna godina s kojom možemo biti umjereno zadovoljni. Svi bitni makroekonomski pokazatelji su pozitivni. Zabilježili smo još jednu rekordnu turističku sezona, a rastu nam i potrošnja i investicije. Taj rast još uvijek nije po stopama koje priželjkujemo, ali dovoljan je da budemo optimistični za iduću godinu. Idemo u dobrom smjeru, ali moramo pojačati tempo - to je poruka koju konstantno šaljemo Vladi", istaknuo je Burilović na sjednici Skupštine HGK.

Kazao je i kako Komora nastavlja biti glas poduzetnika, glas gospodarstva. "Moramo nastaviti zajednički gurati naprijed i maksimalno iskorištavati prilike koje nam se nude", rekao je.

Kao jedan od najvećih izazova izdvojio je problem nedostatka radne snage. Ako sustav obrazovanja ne bude pratio potrebe tržišta rada imat ćemo velikih problema, rekao je.

Na Skupštini je predstavljen i projekt "Digitalna komora", koji je u završnoj fazi i čiji se formalni završetak planira do kraja ožujka iduće godine.

Riječ je o informacijsko-komunikacijskoj platformi za e-usluge namijenjenoj članicama HGK, javnoj upravi i građanima. 

Digitalna komora poduzetnicima će učiniti dostupnije informacije o potencijalnim izvorima financiranja, omogućiti im kvalitetniju promociju proizvoda i usluga te ih aktivnije uključiti u kreiranje poslovne klime.

Ukupna vrijednost projekta je 28,7 milijuna kuna od čega je 85 posto financirano iz fondova EU, a 15 posto financira HGK.

Na Skupštini je usvojen prijedlog izmjena i dopuna financijskog plana za 2019. te prijedlog financijskog plana za 2020. godinu.

Od planiranih prihoda Komore za ovu godinu u iznosu od 250 milijuna kuna realizirano je sedam posto manje, ili 233 milijuna kuna. Riječ je o kašnjenju realizacije prodaje nekretnina zbog nesređenog imovinsko-pravnog stanja koje smo naslijedili, objasnio je Burilović, napominjući i kako su izostali i neki transferi EU sredstava zbog procedura na koje nemaju utjecaja.

"Shodno tome smo smanjivali i rashode jer ne želimo trošiti više nego što imamo. Tu se držimo principa koji zagovaramo i na razini države", poručio je predsjednik HGK. 

Financijskim planom za 2020. godinu planirani su ukupni prihodi od 233 milijuna kuna, a planirani višak prihoda nad rashodima iznositi će 28,8 tisuća kuna.

Prioriteti u programu rada Komore za iduću godinu su digitalizacija, demografija i tržište rada, priprema makro i mikro strateških odrednica te upravljanje i razvoj ljudskih resursa, istaknuto je na skupštini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!