SASTANAK KOMORE I MINISTARSTVA

Burilović: Javna nabava je jedan od glavnih izvora korupcije

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 17:55
  • Objavljeno 07.02.2020 u 17:55
Luka Burilović

Luka Burilović

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Komplicirane procedure javne nabave, predugi procesi za apliciranje za EU sredstva iz strukturnih fondova te nedostatak radne snage, glavni su problemi koje su iznijeli predstavnici vodećih domaćih tvrtki na sastanku s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK).

O tom su sastanku iz Komore u petak izvijestili priopćenjem, u kojem ističu da je predsjednik HGK Luka Burilović kazao da je 'javna nabava jedan od glavnih izvora korupcije u Hrvatskoj i problem koji moramo pod hitno adresirati'.

Burilović je istaknuo i kako je riječ o jednom u nizu sastanaka koje je Komora organizirala s predstavnicima Vlade, s ciljem da se čuje glas gospodarstvenika i da se riješe problemi koji ih muče u svakodnevnom poslovanju. 'Nastojimo osigurati da što više prijedloga naših poduzetnika uđe u zakonske akte. U dinamičnom smo razdoblju za gospodarstvo, predsjedamo Europskom unijom pa je to prilika da naša Vlada iskoristi i tu priliku da lobiramo za svoje interese u Bruxellesu. Problema ima, ali situacija se u posljednjih nekoliko godina mijenja nabolje', izjavio je Burilović.

Horvat: Gašenje požara u koje su upale naše velike kompanije

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat poručio je kako je nova filozofija koju su uveli u ministarstvu da nijedan zakonski akt nije i neće biti kreiran bez ozbiljne rasprave s poduzetničkom zajednicom.

'Siguran sam da će se naš odnos s poslovnom zajednicom uz pomoć HGK iz dana u dan unaprjeđivati', izjavio je Horvat, dodajući kako je samo fokus na rast izvoza, ulaganje u istraživanje i razvoj te rast industrijske proizvodnje garancija da ćemo se razvijati dugoročno i održivo.

Najavio je daljnje ukidanje administrativnih barijera kroz akcijske planove i liberaliziranje usluga. 'Radimo na dva kolosijeka - prvi je gašenje požara u koje su upale naše velike kompanije, a drugi je da zdravom tkivu gospodarstva omogućimo da ide brže i agresivnije', poručio je Horvat i pozvao poduzetnike da pomognu ministarstvu u programiranju EU natječaja za industriju 4.0.

Kazao je i da će se državna imovina koja je u najmu davati u stalno vlasništvo poduzetnicima koji je oplemene i povećaju njenu vrijednost, prenose iz Komore u priopćenju.

Ističu i kako je predsjednik Nadzornog odbora Badela 1862 Ante Raspudić pozdravio tu odluku, ali se i požalio na dizanje trošarina te apelirao da se još promisli o takvom koraku koji bi dodatno mogao otežati poslovanje Badelu kao vodećem regionalnom proizvođaču jakih alkoholnih pića.

Rak-rana hrvatskog gospodarstva

HGK u priopćenju prenosi izjave još nekoliko poduzetnika koji su posebno upozorili na probleme javne nabave i potrebu zaštite domaće industrije.

Tako je direktor tvrtke Vargon Goran Brašnić rekao da moramo više cijeniti domaće tvrtke na nacionalnim natječajima jer to vani svi rade. 'Na projektu aglomeracije Rijeka kupuju se četiri puta skuplje turske cijevi umjesto naših domaćih. To je sramota i time se treba ozbiljno pozabaviti. Zakon o javnoj nabavi je rak-rana našeg gospodarstva, treba ga mijenjati i pojednostaviti, da se ide na srednju cijenu. Što nama znači kvalitetna izvozna proizvodnje kad nas se na domaćem terenu ignorira', istaknuo je Brašnić.

Direktor Elke Gordan Miler je izjavio kako ih najviše tišti pitanje zaštite domaće industrije. 'Mi sa svojim proizvodima ne možemo konkurirati na tržištu zemalja EU jer imaju praktički potpuno zatvorena tržišta, primjerice u Poljskoj. S druge strane, na natječajima u Hrvatskoj ne prolazimo jer je kriterij najniža cijena. Drugi problem je Zakon o javnoj nabavi koji dovodi do izuzetno kompliciranih i dugih procesa s neizvjesnim završetkom. To treba relaksirati i ubrzati', zaključio je Miler.

Partnerica u Apsolonu Mirjana Samardžić Novoselec također se referirala na javnu nabavu pojasnivši da smeta i konzultantima jer ne promovira domaću pamet i industriju. Kazala je da su se tvrtke ohrabrile oko projekata vezanih uz istraživanje i razvoj i apelirala da se uključe što više dionika kako bi ustanovili u kojem smjeru želimo ići. 

Članica Uprave PIK-a Vinkovci Mirela Periškić požalila se na nedostatak radne snage i ograničenja u mjerama ruralnog razvoja u povezanim društvima. 'To se mora riješiti jer ćemo bez ulaganja teško konkurirati. Model dualnog obrazovanja pozdravljamo jer nam je nužan', poručila je. 

Iz HGK u priopćenju navode kako je na sastanku zaključeno da 'ministarstvo, Komora i tvrtke moraju nastaviti zajednički raditi na rješavanju problema jer se jedino tako mogu zadržati i ojačati pozitivni ekonomski trendovi u domaćem gospodarstvu'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!