U PROBLEmu KOOPERANTI, ALI I IZBJEGLICE

Teške optužbe na račun Tomislava Debeljaka: 'Ne plaća svoje radnike, pa čak ni Ukrajince'

  • Autor: Damir Petranović
  • Zadnja izmjena 25.03.2022 14:19
  • Objavljeno 25.03.2022 u 13:59
Irina Kirkova; Tomislav Debeljak; Brodosplit

Irina Kirkova; Tomislav Debeljak; Brodosplit

Izvor: Pixsell/Ostale fotografije / Autor: Montaža: N. Bučević/tportal; Ivo Čagalj; M. Šabić/Pix; Privatna arhiva

'Duguju nam oko tri milijuna kuna. Doveli su nas na rub propasti, a više desetaka ukrajinskih obitelji gotovo do gladi', teške su optužbe koje na račun vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka iznosi Irina Krepkova, pomoćnica direktorica u pulskoj tvrtki 'North Way'

Ova tvrtka dugogodišnji je kooperant splitskog i riječkog škvera: u Hrvatsku je upravo iz Ukrajine dovela desetke radnika, mahom cjevara i zavarivača, a nakon početka rata u toj zemlji i brojne njihove obitelji.

'Prije dvije godine Brodosplit nam je naprosto prestao plaćati dugovanja koja su se popela na neizdrživu razinu za nas. Njihova tvrtka Brodosplit d.d. duguje nam 367.474,82 kune, tvrtka Brodosplit trup d.o.o. 197.674,10 kuna, a tvrtka Brodosplit-Opremanje plovnih objekata 1.838.273,61 kunu. Ukupno, do danas oko tri milijuna kuna. Dosad smo plaće radnicima isplaćivali iz vlastitih sredstava, sami sebe smo stavili na minimalac, ali više nemamo novca. Očajni smo', kaže Krepkova za tportal.

Irina Krepkova, pomoćnica direktorica u pulskoj tvrtki 'North Way'

Irina Krepkova, pomoćnica direktorica u pulskoj tvrtki 'North Way'

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Privatna arhiva

Ova tvrtka sa sjedištem u Puli u protekle četiri godine dovela je u splitski škver desetke radnika iz Ukrajine: ovisno o potrebama posla, ondje ih je bilo od dvoje ili troje do dvadesetak. Kao kooperant isplaćivala je njihove plaće i potom se naplaćivala od Debeljakovih tvrtki.

'Iz tjedna u tjedan i iz mjeseca u mjesec tražili smo svoj novac, zvali smo i dopisivali se, a s druge strane dobivali smo uvijek nova obećanja: 'Strpite se', 'Uskoro ćemo', 'Za nekoliko dana' i slično. Problemi su eskalirali izbijanjem agresije na Ukrajinu prije točno mjesec dana', objašnjava Krepkova, inače i sama Ukrajinka.

Tada su, naime, pokrenute akcije dovođenja izbjeglica i njihovog smještanja u Hrvatskoj, a upravo tvrtka 'North Way' pobrinula se za prijevoz većine njih - pa i četiri obitelji koje su smještene u Brodosplitu, čime se splitski škver pohvalio medijima.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Njima je Debeljak pružio smještaj i na tome mu hvala, a sami radnici Brodosplita bili su sjajni: donosili su pomoć, nudili usluge, plakali zajedno s Ukrajincima. Ali da je vlasnik njihove tvrtke platio same radnike, pa i tu četvoricu, bilo bi novca za brojne Ukrajince. U Pulu i Rijeku doveli smo nekoliko desetaka ljudi, unajmili smo im stanove i osigurali hranu, a sada to više ne možemo plaćati. Iscrpljeni smo. Da nije bilo rata, još bismo nekako izdržali - ali ovako više jednostavno nemamo novca. Uzeli smo i kredit koji sada ne možemo vraćati', tvrdi Krepkova.

Obraćanje tportalu, priznaje, očajnički je potez kojim nastoji osigurati sredstva za smještaj izbjeglica i normalno funkcioniranje svoje tvrtke. Tomislav Debeljak naprosto ne reagira.

  • +4
  • +1

Tomislav Debeljak oglušio se na poziv tportala da razjasni situaciju s tvrtkom 'North Way'

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Vlasnik splitskog škvera oglušio se i na poziv tportala da razjasni situaciju s tvrtkom 'North Way'. Službenim putem postavili smo mu više opširnih pitanja: Koliko u ovom trenutku iznosi dugovanje Brodosplita i preostalih tvrtki iz grupe prema tvrtki North Way iz Pule i koji je razlog njihovog neplaćanja, zatim koliko je u protekle dvije godine radnika angažirano putem ove tvrtke i na kojim poslovima te kako komentira tvrdnje da je njegovo neplaćanje dovelo do nelikvidnosti pulske tvrtke i problema sa smještajem ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj.

Odbio je odgovoriti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!