posljednji pozdravi

Preminuo osnivač DIV grupe, Božidar Debeljak

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 21.10.2021 08:47
  • Objavljeno 21.10.2021 u 08:47
DIV - ilustracija

DIV - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Preminuo je Božidar Debeljak (75) osnivač samoborske DIV grupe i otac poduzetnika Tomislava Debeljaka, objavjestila je DIV grupa na svojim stranicama.

'Božidar Debeljak osnovao je obrt daleke 1971. godine kada je novcem ušteđenim za Fiću kupio stroj za valjanje navoja, nakon čega je napustivši siguran posao u Remontnom zavodu u Bregani, odlučio u svom prvom pogonu (garaži) otvoriti obrt pod nazivom “Debeljak izrada vijaka” ili skraćeno DIV', objavila je grupa.

Prve četiri godine radio je sam, a s obzirom na to da je količina posla s vremenom rasla, 1975. je zaposlio prvog radnika, a od tada DIV je rastao iz godine u godinu i po broju zaposlenika i po opsegu posla. Zbog toga se stvorila potreba da DIV ima pravu tvorničku halu, koju je Božidar Debeljak svojim sredstvima sagradio u naselju Bobovici u Samoboru, a već nakon par godina, sagrađen je još jedan tvornički pogon u Samoboru i sva druga potrebna logistička infrastruktura.

Sve vrijeme posao je rastao, tako da je 2001. DIV unajmio imovinu kninske tvornice vijaka TVIK d.d. tada u stečaju, da bi 2003. na natječaju ponudio najbolje uvjete i kupio imovinu TVIK d.d.-a u stečaju. Danas DIV GRUPA d.o.o. u svom Kninu zapošljava 500 radnika. No, i nakon Knina posao nastavlja rasti, pa se 2006. godine DIV javlja na međunarodni natječaj za privatizaciju „Fabrike mašinskih delova MIN, Svrljig a.d.“ u Srbiji, tada tvrtke kćeri Mašinske industrije Niš i kupuje jedinog proizvođača kolosiječnog pričvrsnog pribora u ovom dijelu Europe.

DIV je ondje ne samo zadržao postojeći proizvodni pogon nego izgradio još jednu sasvim novu tvornicu betonskih pragova te time nadopunio i udvostručio proizvodnju. MIN-DIV Svrljig a.d. je danas jedna od uspješnijih kompanija u Srbiji. I nakon te akvizicije DIV nije stao sa širenjem, pa je uz ranije osnovane tvrtke u Srbiji (Valjevo) i BiH (Sarajevo) koje su tada bile komercijalni kanal prodaje vijčanog proizvoda u matičnim državama danas obogaćene i vlastitim proizvodnim pogonima i novim lokacijama (Konjic).

Božidarov DIV 2013. godine kupnjom dionica Brodosplita jedan je od najvećih proizvođača na polju metaloprerađivačke industrije u jugoistočnoj Europi.

  • +9
  • +6

Tomislav Debeljak

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!