uspjeh splićana

Brodosplit gradi luksuzni polarni kruzer vrijedan 110 milijuna eura

 • Autor: T. O./Hina
 • Zadnja izmjena 12.06.2018 17:36
 • Objavljeno 12.06.2018 u 10:05
Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita

Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita

Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Brodosplit je za naručitelja Quark Expeditions iz Seattlea ugovorio izgradnju broda vrijednog 110 milijuna eura, namijenjenog krstarenju polarnim područjima na Arktik i Antarktik u klasi "Polar Class 6", čime će ugovoreni brod biti najveći kruzer u toj klasi ikada izgrađen, izvijestili su u utorak iz Brodosplita

Riječ je o najluksuznijem putničkom brodu za krstarenja polarnim područjima na svijetu, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128 metara i širok 21,5 metar, a brzinu od 16 čvorova osiguravat će četiri glavna motora s generatorom, kombinacijom dizelskog i elektromotora ukupne snage 4.400 kilovata.

U priopćenju stoji da je američki Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupacije, koja okuplja raznoliku paletu svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja. Quark Expeditions je lider u polarnim ekspedicijama od svog osnutka 1991. godine. Njihovi brodovi posjeduju posebno ojačane trupove i ledolomce, što omogućuje da se istraže neka od najudaljenijih i zadivljujućih područja svijeta.

Travelopia grupacija je u vlasništvu KKR-a, američkog investicijskog fonda, koji je nedavno dobio punu lokalnu regulatornu suglasnost za ulaganje u Novu TV preko svoje portfeljske tvrtke United Group.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak istaknuo je da sklapanje tog ugovora pokazuje i da su najvažniji svjetski naručitelji Brodosplit prepoznali kao brodogradilište koje je sposobno graditi i isporučiti kupcima vrlo složene brodove.

"Ugovor je rezultat i nagrada za našu inovativnost i sposobnost da uvažimo svaku želju tako respektabilnog naručitelja. Gradnjom ovoga broda Brodosplit će steći dodatnu referencu brodograditelja koji je među najboljima na tržištu, a Vlada Hrvatske prepoznala je značajan pozitivan učinak ovog posla na sveukupna gospodarska kretanja, dok će HBOR kao kreditor čvrsto stati iza ovog velikog izvoznog posla u kojem ima 75 posto domaće komponente", istaknuo je Debeljak.

Udio domaće komponente pri izgradnji broda iznosit će više od 75 posto, a brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta i bit će na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu 2020. godine.

 • +12
 • +9

Brodosplit će graditi luksuzni polarni kruzer

Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Među ostalim, imat će dva helikoptera, putnicima će nuditi visoki smještajni standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Inače, iz Brodosplita naglašavaju da je odlukom hrvatske Vlade s 96. sjednice o izdavanju garancija za povrat avansa kupca omogućena realizacija financiranja gradnje čime se ispunio uvjet stupanja na snagu samog Ugovora.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 2

Prikaži sve
 • ranac1

  12.06.2018 20:24

  davno sam pisa. samo su ruke naše. i struja za švajs aparate. nit čelik, nit elektroda nit cjevarija, nit kabel. zar da spomenem namještaj, rasvjetna tijela, motore, elise, osovine, bazensku tehniku, špine, tepihe, drvo.................a li garant je projekat od kacovidaša.

 • sinisac

  12.06.2018 11:59 1 odgovora

  I kaže brodograditelj iz Samobora 75% domaće komponente,kada bi na takvom brodu bilo i 25% bio bi to fantastičan rezultat i Hrvatska bi industrijska proizvodnja stajala mnogo bolje,ali na žalost našu to je šuplja priča?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi