Kreće zadnja isporuka

Brodosplit dovršava posao spašavanja Venecije vrijedan 75 milijuna eura

06.03.2018 u 13:38

Bionic
Reading

Iz Brodograđevne industrije Split prema Veneciji kreće posljednja isporuka čeličnih brana za obranu od plime, čime se dovršava posao vrijedan više od 75 milijuna eura, izvijestio je u utorak Brodosplit

Projekt spašavanja Venecije od utjecaja plime "MOSE" (tal. Modulo Sperimentale Elettromeccanico), integrirani je zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana, koje proizvodi Brodosplit, a koje zatvaraju ulaze u četiri kanala koja vode u Venecijansku lagunu kada plima pređe razinu od 110 centimetara, sve do maksimalna 194 centimetra.

Riječ je o prolazima Lido Tre Porti, Malamocco, Chioggia i Lido San Nicolò, a projektom je predviđeno postavljanje ukupno 78 brana, uz vijek trajanja od oko 100 godina.

Brane su konstruirane kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjene vodom leže na dnu mora, a ispunjene zrakom se podižu prema površini mora i zatvaraju ulaze u lagunu. Kada se zrak ispusti, ponovno se napune vodom i legnu na dno.

Brodosplit je isporučio 63 brane dimenzija 27 do 30 puta 20 metara, visine 4 do 5 metara i težine oko 300 tona. Taj posao vrijedan više od 75 milijuna eura obuhvaća 20.000 tona ugrađenog čelika s ostalim radovima zaštite od korozije, završnog opremanja i transporta.

U Brodosplitu ističu da su posao s Venecijom osvojili u jakoj međunarodnoj konkurenciji između brojnih brodograditelja i proizvođača čeličnih konstrukcija.

  • +12
Iz Brodosplita krenuo novi kontingent čeličnih brana za spas Venecije Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

"Njime će Brodosplit ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj stvara plima", kažu u splitskom "škveru".

Dodaju kako je takav veliki projekti bio prilika da se zaposle i kvalitetan rad pokažu ustanove i druga poduzeća u Hrvatskoj, poput Fakulteta brodogradnje i strojarstva iz Zagreba gdje su se obavila ispitivanja kvalitete materijala te tvrtke Gumiimpex iz Varaždina koja je izradila gumene odbojnike koji prilikom spuštanja brana na morsko dno na sebe prihvaćaju cijelu njihovu težinu i apsorbiranom energijom ih vraćaju u horizontalni položaj.

  • +5
Brodosplit gradi brane za Veneciju Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Brodosplit