godina za zaborav

Brodogradilište 3. maj lani izgubilo više od sto milijuna kuna

03.03.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Brodogradilište 3. maj ostvarilo je u 2022. ukupne prihode od 310,6 milijuna kuna, veće nego prethodne godine kada su bili 267,2 milijuna kuna te gubitak od 101,5 milijuna kuna, manji nego godinu prije kada je iznosio 111,4 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća.

Prema financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi, ukupni rashodi 3. maja u 2022. bili su 411,7 milijuna kuna, veći nego prethodne godine kada su iznosili 378,7 milijuna kuna.

"Iskazani gubitak ostvaren je s osnova rezervacija, tečajnih razlika i kamata te iz redovnog poslovanja slijedom činjenice da brodogradilište nije ostvarilo optimalnu zaposlenost proizvodnih kapaciteta", kaže se u izvješću.

Ukupne obveze 3. maja s rezerviranjima iskazane su u iznosu većem od milijarde kuna, od čega su rezerviranja oko 65 milijuna, dugoročne obveze oko 346 milijuna, a kratkoročne oko 652 milijuna kuna.

Kapital društva je negativan i iskazan je u iznosu od -767,7 milijuna kuna. Upisani temeljni kapital je 181,2 milijuna kuna, kapitalne rezerve 341,8 milijuna kuna, rezerve akumulirane iz dobiti ranijih razdoblja 226 milijuna kuna, a preneseni gubici su 1,4 milijarde kuna.

Poslovanje se tijekom 2022. godine temeljilo na dovršetku započetih brodova, buduće poslovanje zasniva se na ugovaranju i gradnji novih brodova i usluga posebnih namjena, a od gradnji brodova u tijeku je izgradnja samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutih tereta.

Većinski vlasnik 3. maja je Uljanik u stečaju, a lani, tijekom stečajnog postupka Uljanika, na javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 88,27 posto dionica 3. maja nije stiglo ni jedno pismo namjere.

Nadzorni odbor 3. maja  nedavno je prihvatio odluku o nagodbi s Uljanikom u stečaju, koja bi stupila na snagu nakon što ju nagodbu prihvati i Uljanik. Skupština vjerovnika Uljanika u stečaju će o davanju suglasnosti za sklapanje sudskih nagodbi s 3. majem odlučivati 7. ožujka.

Riječ je o sudskim postupcima na Trgovačkom sudu u Rijeci u kojima Uljanik u stečaju tuži 3. maj radi isplate dospjelih potraživanja, više od 18 milijuna eura pozajmica, predujma i nepodmirenih računa, tj. dugovanja koja su nastala prije stečaja Uljanika.

Riječko brodogradilište prema Uljaniku u stečaju gotovo nema potraživanja, no, znatna potraživanja ima prema Uljanik brodogradilištu u stečaju, koja su nastala na osnovi danih pozajmica, a radi se o tražbinama drugog višeg isplatnog reda, za koje se ne očekuje da će biti podmirene.

Riječko brodogradilište izradilo je i plan restrukturiranja, koji, prema još uvijek neslužbenim podacima, predviđa prebacivanje poslovanja na sada neaktivnu tvrtku kćer "3. maj Rijeka 1905". Ta bi tvrtka, bez financijskih opterećenja iz prethodnih razdoblja, ugovarala nove poslove, dok bi aktualne poslove završio 3. maj.