izazvao kritike aktivista

Britanski bankar: Priča o financijskim rizicima klimatskih promjena je pretjerana

25.05.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Središnje banke i vladajuće administracije diljem svijeta pretjeruju s ukazivanjem na financijske rizike klimatskih promjena, rekao je voditelj održivih ulaganja u banci HSBC Stuart Kirk, izazvavši kritike klimatskih aktivista, a HSBC se ogradio od njegovih tvrdnji

'Isprazna, reska, pristrana, sebična, apokaliptična besadržajna upozorenja uvijek su pogrešna', rekao je Kirk na konferenciji u Londonu. Kirk je rekao da takva upozorenja znače da njegov tim i HSBC općenito troše nerazmjerno puno vremena rješavajući klimatske rizike, za razliku od drugih izazova.

'Imamo visoku inflaciju, a mi trošimo vrijeme proučavajući nešto što će se dogoditi za 20 ili 30 godina. Mjera je posve izgubljena', rekao je. Izvršni direktor HSBC Asset Managementa Nicolas Moreau poručio je preko glasnogovornika da Kirkove primjedbe ne predstavljaju stavove kompanije.

'HSBC klimatske promjene smatra jednom od najozbiljnijih izvanrednih situacija s kojima se planet suočava', rekao je Moreau. Kirkovi komentari izazvali su kritike aktivističkih skupina koje su vodile kampanju protiv HSBC-a i drugih financijskih tvrtki da smanje financiranje industrije fosilnih goriva. 'Ovo bi trebao biti alarm svim klijentima HSBC-a kojima je stalo do neto nule', objavila je tweet voditeljica kampanje u nevladinoj organizaciji za odgovorna ulaganja Share Action Jeanne Martin.