ALTERNATIVNO DRŽAVLJANStVO

Bogati Amerikanci u potrazi za rezervnim putovnicama, evo kamo žele ići i zašto

10.04.2024 u 21:34

Bionic
Reading

Jačanje političkih napetosti i financijskih rizika potiče bogate Amerikance da tragaju za dodatnim državljanstvima. Milijunaši tako stvaraju 'portfelje putovnica' drugog, pa čak i trećeg i četvrtog državljanstva u slučaju da moraju pobjeći iz domovine

Bogate obitelji u SAD-u podnose sve više zahtjeva za drugo državljanstvo kao način zaštite od financijskog i političkog rizika, navodi odvjetnička tvrtka Henley & Partners, specijalizirana za državljanstva visoke neto vrijednosti.

Amerikanci trenutno brojčano nadmašuju sve druge nacionalnosti kada je u pitanju osiguranje alternativnog prebivališta ili dodatnog državljanstva.

'SAD je i dalje sjajna zemlja i njezina putovnica je na visokoj cijeni', rekao je Dominic Volek, voditelj grupe privatnih klijenata u Henley & Partnersu. 'Ali ako sam bogat, želio bih se zaštititi od različitih neizvjesnosti. Ideju diversifikacije dobro razumiju bogati pojedinci kada ulažu svoj kapital. Nema smisla imati jednu državu državljanstva i prebivališta kada imam mogućnost zapravo diversificirati i taj aspekt svog života.'

U posljednje vrijeme istaknuti primjeri traženja drugog državljanstva uključuju tehnološkog investitora, milijardera Petera Thiela, koji je dobio državljanstvo Novog Zelanda, i bivšeg izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta, a koji je podnio zahtjev za državljanstvo na Cipru.

Naravno, bogati se rijetko odriču američkog državljanstva. Relativno mali broj Amerikanaca poduzima taj potez kako bi prijavili novu domovinu, uglavnom zbog zahtjeva za prijavu poreza. Naime takozvani izlazni porez potreban za odricanje od državljanstva čini ga financijski previsokim za većinu, osim ultrabogataše.

Umjesto toga, mnogi bogati Amerikanci traže dodatnu vizu ili državljanstvo kao dodatak svojoj američkoj putovnici, piše CNBC.

Glavna odredišta za dodatne putovnice među Amerikancima su Portugal, Malta, Grčka i Italija. Portugalski program Zlatna viza posebno je popularan jer osigurava put do boravka i državljanstva u zamjenu za ulaganje od 500.000 eura. Malta pak nudi zlatnu vizu za 300.000 eura uloženih u nekretnine, čime je postala atraktivna Amerikancima.

'Kao državljanin Malte postajete europski građanin s punim pravima nastanjivanja diljem Europe', ističe Volek. 'Tako da možete živjeti u Njemačkoj, vaša djeca mogu studirati u Francuskoj te imate pravo živjeti, raditi i studirati u cijeloj Europi.'

Jedna od prednosti dodatnog europskog državljanstva je to da alternativna putovnica olakšava putovanje Amerikancima kad odlaze u dijelove svijeta manje prijateljski nastrojene prema SAD-u.

  • +21
Američke filmske zvijezde uživaju na Korčuli Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Drugi razlog su poslovna putovanja jer mogu biti sigurnija i manje upadljiva s neameričkom putovnicom u mnogim zemljama.

Korištenje sekundarne putovnice također može pomoći u prekograničnim financijskim transferima ili poslovima u nekoj državi.

Globalno, očekuje se da će migracija milijunaša dosegnuti novi vrhunac 2024. godine jer ratovi, vladine mjere protiv bogatstva i politička neizvjesnost tjeraju sve više bogatih stanovnika u druge zemlje.

Procjenjuje se da će se ove godine oko 128.000 milijunaša preseliti u neku drugu državu, što je porast u odnosu na njih 120.000 u prošloj godini.