nova lista

Ovo su najmoćnije putovnice na svijetu: Ni hrvatska ne stoji loše

10.01.2024 u 22:00

Bionic
Reading

U velikom preokretu tromjesečne ljestvice najmoćnijih svjetskih putovnica, čak šest zemalja izjednačeno je na prvom mjestu za najpopularnije putne isprave za 2024. godinu.

Građani Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Singapura i Španjolske mogu uživati u bezviznom pristupu ili pristupu vizom po dolasku u nevjerojatna 194 odredišta diljem svijeta – najveći broj zabilježen otkako je Henley Passport Index počeo pratiti globalne slobode putovanja 19 godina prije, piše CNN.

Listu je izradila tvrtka Henley & Partners za globalno državljanstvo i prebivalište, sa sjedištem u Londonu, koristeći ekskluzivne podatke Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA).

Azijske nacije Japan i Singapur dominirale su na prvom mjestu posljednjih pet godina, ali novih pet najboljih trijumfalan je uspon za Europu. Finska i Švedska su izjednačene s Južnom Korejom na drugom mjestu, s lakim pristupom do 193 odredišta, dok su Austrija, Danska, Irska i Nizozemska treće (sa 192 odredišta).

Belgija, Luksemburg, Norveška, Portugal i Velika Britanija su na 4. mjestu, dok su Grčka, Malta i Švicarska na 5. mjestu.

Australija i Novi Zeland popravili su svoj plasman i sada su na 6. mjestu uz Češku i Poljsku. U međuvremenu su SAD i Kanada izjednačene na sedmom mjesto, zajedno s Mađarskom, s bezviznim pristupom 188 odredišta.

Ujedinjeni Arapski Emirati i dalje su država koja se najviše popela na listi u proteklom desetljeću, dodavši nevjerojatnih 106 odredišta svom rezultatu bezviznog režima od 2014., čime su ove godine zauzeli 11. poziciju.

Hrvatska na 13. mjestu

I Hrvatska je skočila na listi putovnica i to za jedno mjesto. Sada se nalazi na 13. mjestu, koje dijeli s Bugarskom i Rumunjskom. S hrvatskom putovnicom bezvizno se može putovati u čak 179 zemalja.

Christian H. Kaelin, predsjednik Henley & Partners i idejni začetnikliste putovnica, rekao je da, iako je opći trend u posljednja dva desetljeća bio prema većoj slobodi putovanja, globalni jaz u mobilnosti između onih na vrhu i dnu liste je sada veći nego ikad.

'Prosječan broj odredišta kojima putnici mogu pristupiti bez vize gotovo se udvostručio s 58 u 2006. na 111 u 2024.', kaže Kaelin. 'Međutim, najbolje rangirane zemlje sada mogu bez vize putovati u nevjerojatnih 166 odredišta više od Afganistana, koji se nalazi na dnu ljestvice s pristupom u samo 28 zemalja', dodao je.

Sirija, s bezviznim pristupom za samo 29 odredišta, druga je najniža na ljestvici. Irak može pristupiti 31, a Pakistan može pristupiti na 34 odredišta.