procjena eurostata

Blagi rast prometa u maloprodaji EU-a i eurozone u rujnu, u Hrvatskoj najveći pad od početka godine

08.11.2022 u 15:50

Bionic
Reading

Promet u maloprodaji EU-a i eurozone blago je porastao u rujnu, prvi puta od svibnja, a Hrvatska je bilježila najveći pad od početka godine, pokazale su u utorak procjene Eurostata

Sezonski prilagođen promet u maloprodaji EU-a i eurozone u rujnu je porastao za 0,4 posto u odnosu na kolovoz, kada je prema revidiranim podacima stagnirao, pokazuju procjene europskog statističkog ureda. Najviše je porastao promet u trgovinama neprehrambenih proizvoda, za jedan posto na oba područja.

Trgovine hrane, pića i duhana bilježile su rast prometa za 0,3 posto u EU-u i za 0,4 posto u eurozoni. Podaci o prometu na benzinskim postajama otkrivaju raskorak, pa su tako one u EU-u bilježile blagi rast, za 0,1 posto, a one u eurozoni pad, za 0,6 posto u odnosu na kolovoz.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u rujnu na mjesečnoj razini porastao promet u austrijskoj maloprodaji, za 3,9 posto. Slijede Malta s rastom prometa za 1,7 posto i Poljska gdje je porastao 1,4 posto. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u rujnu pao za 1,1 posto u odnosu na kolovoz kada se smanjio za 0,3 posto. Rujanski pad najveći je od siječnja.

Blizu je i Slovačka s padom prometa u maloprodaji u rujnu za 1,3 posto. Najviše je pao promet u Sloveniji, za 3,7 posto. Slijede Irska i Portugal s padom prometa za dva posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Češku i Grčku.

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođeni promet u maloprodaji EU-a u rujnu je pao za 0,3 posto, a u eurozoni za 0,6 posto, pokazuju procjene statističkog ureda. U kolovozu je smanjen za 0,9 u EU i za 1,4 posto u eurozoni, pokazuju revidirani Eurostatovi podaci.

Novac Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Najviše je na oba područja u rujnu pala prodaja hrane, pića i duhana, za dva posto u EU i za 2,4 posto u eurozoni. U trgovinama neprehrambenih proizvoda promet je gotovo stagnirao. Porastao je samo promet na benzinskim postajama, za 4,8 posto u EU i za 3,7 posto u eurozoni.

Među zemljama EU-a najviše je u rujnu na godišnjoj razini pao promet u maloprodaji u Irskoj, za 6,8 posto. Slijede Danska i Estonija s padom prometa za 6,3 odnosno 5,9 posto. U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u rujnu pao na godišnjoj razini za 2,3 posto, nakon 1,7-postotnog pada u kolovozu. U srpnju promet je stagnirao, prekinuvši četveromjesečno razdoblje rasta.

Daleko najveći rast prometa na godišnjoj razini u rujnu je imala ponovno imala Slovenija, od 23,9 posto, produljivši razdoblje dvoznamenkastih stopa rasta na nešto više od godinu dana. S velikim zaostatkom slijede Poljska i Malta, s rastom prometa u maloprodaji za 8,4 odnosno 7,4 posto.