NAKON 21 MJESECA PADA

Blagi oporavak osobne potrošnje u srpnju

14.09.2010 u 14:07

Bionic
Reading

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u srpnju u odnosu na lipanj nominalno bio veći za 15,7 posto, a realno za 16,8 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen nominalni rast za jedan posto i realni za 0,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku

To je prvi međugodišnji realan rast prometa u trgovini na malo nakon dvadeset i jednog mjeseca u kojima se uzastopno bilježio pad maloprodaje.

Kumulativni podaci za sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani pokazuju pad prometa od trgovine na malo nominalno za 4 posto, a realno za 4,3 posto.

Na mjesečnoj razini statistika prometa od trgovine na malo prema trgovačkim strukama pokazuje da je većina trgovačkih struka ostvarila nominalni rast prometa.

Najveći je rast u srpnju u odnosu na lipanj zabilježen u prodaji alkoholnih i drugih pića, nominalno za 33,4 posto, potom knjiga, novina, papirnate robe i pisaćeg pribora, za 28 posto, motornih goriva i mazivima, za 24,5 posto.

U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi više od trećine ukupne hrvatske maloprodaje, u srpnju je u odnosu na lipanj prodaja povećana za 22,1 posto.

Pad maloprodaje na mjesečnoj razini zabilježen je u tri trgovačke struke - prodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda za 3,1 posto, prodaji motornih vozila za 1,4 posto te električnih aparata za kućanstvo, za 0,5 posto.

Prodaja motornih vozila na godišnjoj razini i nadalje bilježi najizrazitiji pad i u srpnju ove godine u odnosu na srpanj prošle godine prodaja motornih vozila manja je za 24,5 posto.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama promet je u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine bio nominalno veći za 1,7 posto.

Na godišnjoj razini, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najizrazitiji je nominalni rast prometa od trgovine na malo zabilježen kod alkohola i drugih pića, za 14,4 posto, te kod željezne robe, boje i stakla, za 11,9 posto.