OPORBENE IDEJE

Bivši ministar Varga bacio rukavicu Martini Dalić

01.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Bivši ministar zdravstva i saborski zastupnik SDP-a Siniša Varga podsjetio je na svojevremeni radikalni prijedlog reforme državne uprave koji je plasirala tadašnja nezavisna zastupnica Martina Dalić i zapitao se hoće li kao potpredsjednica Vlade ustrajati na svojim idejama

Varga se na Twitteru referirao na tportalov tekst o zapošljavanju u državnoj i lokalnoj upravi te podsjetio da je 'ministrica Dalić svojevremeno imala zanimljivo rješenje iz oporbe'.

zakonskom prijedlogu koji je 2014. uputila u saborsku proceduru Martina Dalić razradila je sustav upravljanja plaćama i vrednovanja rada državnih službenika koji predviđa povećanje odnosno smanjenje plaće ovisno o mjerljivim ciljevima i rezultatima rada.

Primjerice, u slučaju administrativnih radnih mjesta radni učinak mjerio bi se na temelju broja konačno riješenih administrativnih predmeta, broja izdanih dozvola, vremena potrebnog za rješavanje zahtjeva, broja prijedloga za poboljšanje i pojednostavljenje procedura i postupaka i sl., u slučaju liječnika radni učinak mjerio bi se brojem uspješnih operacija, brojem obrađenih pacijenata i kao negativan pokazatelj brojem komplikacija i sl., kod nastavnika uspješnošću učenika u standardiziranim testovima, brojem natjecanja i uspješnošću na natjecanjima i sl.

Dobivene ocjene bile bi jedini kriterij za promicanje u plaći i najvažniji kriterij za napredovanje, ali i okidač za otkaz iz službe po sili zakona.

Kako bi se vrednovanje što efikasnije provelo, Dalić je predložila potpunu depolitizacija državne uprave. Tražila je da se politička imenovanja odnose samo na čelnike državnih institucija i njihove zamjenike, primjerice ministra i njegova zamjenika. Sve ostale visoke razine upravljanja, od ravnatelja i direktora uprava u ministarstvima do njihovih pomoćnika, popunjavale bi se na javnom natječaju na mandat od pet godina.

Prijedlog tadašnje nezavisne zastupnice nije naišao na podršku Kukuriku koalicije, a ignorirali su ga i zastupnici HDZ-a.

Martinu Dalić pitalo smo hoće li nakon povratka u HDZ i preuzimanja funkcije potpredsjednice Vlade obnoviti svoju inicijativu radikalne reforme javne uprave, ali nažalost nismo dobili odgovor.