ŠTO SE DOGAĐA S VIROM?

Bivša kompanija šefa HGK-a do grla u gubicima

17.02.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Virovitička tvornica šećera Viro zajedno s povezanim društvima Sladorana, Slavonija i Viro kooperacija u prošloj je godini poslovala s gubitkom od 219,9 milijuna kuna dok je godinu ranije ostvarila dobit od 13,4 milijuna kuna, pokazuju nerevidirano izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi

Ukupni prihodi Grupe Viro porasli su za 9,3 posto na 1,08 milijardi kuna pri čemu su prihodi od prodaje povećani za 11,6 posto, na 1,06 milijardi kuna.

Unatoč solidnom rastu prihoda, virovitička šećerana iskazala je gubitak od gotovo 220 milijuna kuna što je zabrinjavajuće s obzirom na to da je Viro posljednjih godina figurirao kao jedna od najboljih domaćih prehrambenih kompanija. Komentar aktualnih poslovnih rezultata tražili smo od predsjednika Uprave Željka Zadre koji nije odgovarao na naše pozive. 

Negativnom rezultatu virovitičke šećerane kumovale su niske cijene šećera na europskom tržištu i znatno povećanje troškova sirovina i materijala.

'Zbog viška zaliha, cijena šećera na europskom tržištu od početka 2013. pala je čak 40 posto što je prošle godine dovelo u gubitke gotovo 80 posto europskih šećerana', objasnio nam je Miroslav Božić, savjetnik u Grupi Viro.

Paralelno s padom cijena, troškovi sirovina i materijala u cijeni šećera porasli su za gotovo 50 posto. Uzrok enormnom rastu troškova leži u nižim prinosima zbog slabe kvalitete šećerne repe. Budući da je proizvodnja šećerne repe unaprijed ugovorena kako bi se ispoštovala proizvodna kvota EU-a, neočekivano niski prinosi doveli su do toga da je cijena proizvodnje bila viša od prodajne cijene šećera.

Pritisak na cijene uzrokovao je i negativan novčani tijek iz poslovnih aktivnosti od 87,2 milijuna kuna što je rezultiralo znatnim smanjenjem raspoložive gotovine.

Nakon izuzetno teške 2014., Božić očekuje povoljnije razdoblje za Viro budući da je u zadnjih nekoliko mjeseci uočljiv pad zaliha na svjetskom tržištu i postupan oporavak cijena šećera

Grupa Viro u većinskom je vlasništvu Željka Zadra i Dražena Robića. Zanimljivo je da je donedavno na čelu županjske Sladorane koja pripada Grupi bio aktualni šef HGK-a Luka Burilović, koji je nakon odlaska Nadana Vidoševića preuzeo čelno mjesto u Hrvatskoj gospodarskoj komori.