KRIPTOVALUTE

Bitcoin tone, ali mreža rudara nikad nije bila aktivnija

24.01.2022 u 12:20

Bionic
Reading

Bitcoin već tjednima ne uspijeva izaći na pozitivan teritorij. I dok cijena pada, mnogo je onih koji intenzivnim rudarenjem dokazuju naklonost najpopularnijoj kriptovaluti.

Mreža bitcoina (BTC) zabilježila je novo rekordno zagušenje zbog rudarenja od 26,643 bilijuna s prosječnom stopom hashiranja od 190,71 exahash u sekundi (EH/s) - što signalizira snažnu podršku zajednice unatoč trenutnom medvjeđem tržištu.

Poteškoće bitcoin mreže određene su ukupnom računskom snagom, koja je povezana s poteškoćama u potvrđivanju transakcija i rudarenju BTC-a. Kao što svjedoče podaci blockchain.com, poteškoće s mrežom su se smanjile između svibnja i srpnja 2021. zbog različitih razloga, uključujući opću zabranu rudarenja kriptovaluta iz Kine.

Međutim, kako su raseljeni rudari nastavili s radom iz drugih zemalja, poteškoće s mrežom drastično su se podigle od kolovoza 2021. Kao rezultat toga, u subotu je BTC mreža zabilježila najvišu razinu od 26,643 bilijuna.

Podaci s BTC.com-a procjenjuju da će mreža nastaviti rasti tako što će u sljedećih dvanaest dana dostići još jedan vrhunac svih vremena, s teškoćom mreže od 26,70 bilijuna.

U posljednja četiri dana, F2Pool je dao najveći doprinos stopi hashiranja rudarenjem 88 BTC blokova, a slijedi ga Poolin sa 76 blokova. Od jučer je prosječna naknada po transakciji otprilike mršavih 1,58 USD, značajno ispod rekordne vrijednosti od 62,78 USD ostvarene u travnju 2021.

Unatoč federalnom pritisku za strožim monetarnim politikama u vezi s kriptovalutama, Bloombergov robni strateg Mike McGlone sugerira da BTC ima veliku priliku da dođe na prvo mjesto jer ulagači prepoznaju njegovu vrijednost kao sredstva digitalne pričuve.

Kako je izvijestio Cointelegraph, McGlone vjeruje da je bitcoin u jedinstvenoj poziciji da nadmaši okruženje u kojem se smanjenje poticaja obično smatra negativnim za rizičnu imovinu.

- Kriptovalute su iznimno rizične i spekulativne. Ako se rizična imovina smanji, to pomaže Fed-u u borbi protiv inflacije. Ako postane globalna rezervna imovina, bitcoin bi u tom scenariju mogao biti onaj koji će najviše profitirati, zaključuje McGlone.