tržište kriptovaluta

Bitcoin prvi put uzletio iznad 68.000 dolara

09.11.2021 u 11:06

Bionic
Reading

Na krilima optimizma koji na tržištima kriptovaluta traje već mjesec dana, bitcoin je danas po prvi put u povijesti uzletio iznad 68.000 dolara.

Od početka listopada, kripto tržište ukupno dodalo gotovo bilijun dolara svojoj ukupnoj vrijednosti. Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta dosegnula je blizu 3 bilijuna dolara, prema podacima CoinMarketCapa.

Kako je izvijestio CoinDesk, mnogi ulagači široko percipiraju bitcoin kao sredstvo za očuvanje vrijednosti, nešto slično zlatu, što kriptovalutu čini sigurnim utočištem zbog brige oko porasta inflacije. Posebno to vrijedi za mlađu generaciju investitora koji su skloniji rizičnijim investicijama. Očito je da su ih u njihovoj strategiji slijedili i veći igrači odnosno institucionalni investitori, a što je onda i dovelo do strelovitog uzleta mnogih kriptovaluta u posljednjih godinu i pol dana.

U međuvremenu, podaci Glassnodea o blockchainu pokazuju da se broj jedinstvenih novčanika vratio na blizu 39 milijuna, što je broj koji je blizu rekordnih 38,7 milijuna u svibnju.

Nije samo bitcoin profitirao od recentnog optimizma. Ether, druga najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji, također je postavio rekord, dosegnuvši 4.823,95 dolara.

Tržišni igrači sada očekuju podatak o američkoj inflaciji koji će biti objavljen sutra, a koji bi mogao utjecati na očekivanja u vezi povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Iako je predsjednik Feda Jerome Powell nedavno istaknuo da će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamatnih stopa, rast inflacije i plaća se intenzivira. A to znači da otkucava vrijeme do kada se može držati te politike.