nova prognoza

JPMorgan: Bitcoin bi mogao uzletjeti do 146.000 dolara, ali...

08.11.2021 u 07:46

Bionic
Reading

Vrijednost bitcoina porasla je s oko 15.000 USD u ovo doba prošle godine na više od 60.000 USD ovih dana.

Sada je bankarski div JPMorgan obnovio svoje predviđanje da bi se bitcoin mogao više nego udvostručiti vrijednost, na oko 146.000 dolara dugoročno, ali je upozorio da bi ekstremna volatilnost bitcoina mogla smanjiti njegovu cijenu, dajući bitcoinu fer vrijednost od samo 35.000 dolara.

U JPMorganu kažu da bi ogromna volatilnost bitcoina morala naglo pasti da bi se cijena od 146.000 dolara ostvarila, kako bi se ulagači vezani uz pravila osjećali ugodno dodajući ga u svoje portfelje.

'Ovo dovodi u pitanje ideju da je ciljna cijena od 100.000 dolara ili više, što se čini trenutnim konsenzusom za 2022., održivi cilj bitcoina u nedostatku značajnog pada volatilnosti bitcoina', napisali su analitičari JPMorgana predvođeni Nikolaosom Panigirtzoglouom u bilješci za klijente koju je dobio na uvid Business Insider.

'Digitalna imovina je u višegodišnjem strukturnom usponu, ali trenutna ulazna točka izgleda neatraktivno.'

Mnogi promatrači tržišta bitcoina i kriptovaluta predviđaju da će cijena bitcoina dosegnuti 100.000 dolara prije kraja 2021. godine, dijelom zbog straha od inflacije koji gura ulagače u takozvanu imovinu sigurnog utočišta.

Zabrinutost da bi inflacija - koja je sada na vrhuncu od 13 godina u SAD-u - mogla biti postojanija od prolazne, prošlog je tjedna dovela do toga da Federalne rezerve počnu smanjivati svoj veliki program kvantitativnog popuštanja izazvanog pandemijom.

'Digitalna imovina postala je očigledan pobjednik nakon pandemije, s malim ulagačima koji su se pridružili institucionalnim ulagačima kao što su obiteljski uredi, hedge fondovi i upravitelji imovinom za pravi novac, uključujući osiguravajuća društva u propagiranju klase imovine', napisali su analitičari JPMorgana.

Cijena bitcoina uzletjela je više od 300% tijekom posljednjih dvanaest mjeseci, pomažući kombiniranom tržištu kriptovaluta da svojoj ukupnoj vrijednosti doda oko 2 bilijuna dolara.

'Čini se da je ponovno pojavljivanje zabrinutosti za inflaciju među investitorima tijekom rujna/listopada 2021. obnovilo interes za korištenje bitcoina kao zaštite od inflacije', napisali su stratezi JPMorgana.

'Bitcoinova privlačnost kao zaštita od inflacije možda je ojačana neuspjehom zlata da posljednjih tjedana odgovori na povećanu zabrinutost zbog inflacije', zaključuju analitičari JPMorgana.