IGOR CERINSKI IZ HT-A:

'Bez uzaludnog trošenja, gradom se može pametno upravljati'

17.03.2016 u 13:54

Bionic
Reading

Grad je pametan onda kada ulaže u ljude i njihov društveni kapital, potiče održiv gospodarski razvitak i uspijeva postići visoku kvalitetu života. Pametni grad upotrebljava digitalne tehnologije kako bi povećao produktivnost i javnu dobrobit, smanjio financijske troškove i potrošnju resursa te aktivno uključio građane u upravljanje. Istaknuto je to na Liderovoj drugoj konferenciji 'Smart cities 2016 - Pametni gradovi: Budućnost počinje sada' gdje su predstavljeni i temelji razvoja pametnih gradova.

Igor Cerinski, voditelj Grupe za javnu nabavu i fondove EU-a u Hrvatskom Telekomu (HT), pozabavio se primjerima dobre prakse u Hrvatskoj, kojih, prema njegovim riječima, ne manjka. Istaknuo je kako cilj inovacija mora biti kvalitetan sustav, a ne rješavanje pojedinačnih problema.

‘Velika Gorica s e-mobilnošću, Krk kao pametni otok, Koprivnica s projektom digitalna čistoća, dubrovački pilot projekt Smart City s cijelom silom rješenja predstavljaju primjere kako se bez uzaludnih trošenja resursa može upravljati gradom na pametan način i dobri su primjeri koji mogu biti uzor drugima', izjavio je Cerinski, uz napomenu da Hrvatska mora pratiti tehnološke standarde jer bez toga nije moguće imati standard koji će zadovoljiti suvremene građane.

‘IT platforme srce su svih smart promjena, a nadam se da će primjera poput ovih gradova koje sam naveo biti puno više', poručio je.

Alexey Ershov, potpredsjednik IBM-a odgovoran za poslovanje Smarter Citiesa Europe, govorio je o revoluciji mobilnih aplikacija i novim tehnologijama koje gradovima omogućuju dosad neviđenu razinu komunikacije s građanima.

‘IBM-ova aplikacija City Heart Beat olakšava život građanima, ali i gradskim vlastima', kazao je, osvrnuvši se na inovacije koje su uveli Madrid, Lyon, Stockholm, kineski Bandung i Rio de Janeiro.

U sklopu IBM-ovog Smarter Cities Challengea kompanija je poslala preko 800 stručnjaka u više od 130 gradova svijeta da pro bono rješavaju goruće probleme. Najzanimljiviji dio Ershovljeve prezentacije bilo je predstavljanje postignuća umjetne inteligencije, poput računala Watson koje je porazilo Garija Kasparova u šahu i pobijedilo dvojicu najjačih kvizaša u Americi u emisiji 'Jeopardy'.

‘Koliko god je tehnologija dobra, ljudi su u nekim poslovima ipak nezamjenjivi', poručio je na kraju Ershov.